A napokban új robotgép érkezett a konyhámban, úgyhogy nagy erőkkel vetettem magam a hétvégi főzésbe. A Russel Hobbs Retro robotgépével már régóta szemezgettem. Nálam akkor megy át a vizsgán egy turmix gép, ha az a forró, gőzölgő hőt is bírja és azt is, ha jégkockát szeretnék apróra zúzni. Ha ez megy neki, akkor nálam csillagos 5-ös az értékelés és hosszú barátság veszi kezdetét a konyhában. Mivel esős napokat járunk a jeges löttyökre nem igazán vágyom, sokkal inkább egy finom krémes levesre.
Spárgára esett a választás. Nem mindennapi géphez, nem mindennapi alapanyag. A boltok végre tele vannak spárgával. Ilyenkor próbáljunk minél többet fogyasztani belőle, hiszen olyan rövid ideig tart a szezon. Tele van olyan tulajdonsággal, amelyek kedvezőek a szervezetünkre. Víztisztító hatása jó a keringésnek, alacsony kalória tartalma miatt kedvelt a diétázók körében. Segít az idegrendszer megfelelő működésében (tonnaszámra kéne ennem :D ) A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint tartalmaz. Na de ez egy kajás blog, nem pedig a wikipédia, így inkább mutatom hogy készül...
Hozzávalók:
50 dkg fehér spárga
8 dkg vaj
1 fej salottahagyma
3 dl víz
2 dl főzőtejszín
személyenként 2 db óriás garnéla
2 gerezd fokhagyma
só, bors, cukor
1 citrom
olívaolaj
Elkészítés:
A spárgák fás részeit levágjuk. (Kb alsó egy harmadát), majd egy zöldségpucoló segítségével megpucoljuk.
2-3 spárga tetejét levágjuk és blansírozzuk, tehát forró vízben, kb 3-4 perc alatt robbanósra főzzük, majd jéghideg vízben kihűtjük.
A többit kisebb darabokra vágjuk. Egy fazékban az apróra vágott hagymát vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a spárgát. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi és puhára főzzük. Ízesítjük sóval, fehér borssal kevés cukorral.
Ha a spárga megpuhult, az egészet Russel Hobbs turmix gép vagy egy botmixer segítségével néhány perc alatt krémesre pürésítjük. (Itt jegyezném meg, hogy a gép nálam tökéletesen vizsgázott, nagyon jól bírta a forró levest!)
Öntsük fel annyi tejszínnel amivel elérjük a kívánt sűrűséget. Tegyük vissza a tűzhelyre amíg rottyan egyet. Néhány csepp citromlével dobjuk fel. Ezzel a levesünk el is készült. (Kb 20 perc volt összesen)
A garnélához egy serpenyőben kevés olíva olajat hevítünk. Rádobjuk a garnélákat, hozzáadjuk a fokhagymát, egy gerezd citromot és oldalanként 3-3 percig pirítjuk, amíg szép rózsaszín lesz.
Tálaláskor a levesre helyezzük a garnélákat és az egészet meglocsoljuk még pár csepp citromlével.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)