Ezt a finomságot a Bors extra februári számába készítettem. Jönnek a nagy focimeccsek, kellett valami szuper meccsnézős kaja...
Amikor összejön a banda vagy csak házibulira készülünk a haverokkal, esetleg összegyűlnek a gyerekek játszani a hétvégén, akkor is remek ötlet lehet ez a pizzás csiga recept. Csak körbeülünk, mindenki magához veszi a saját mini csigáját, amit lehet tunkolni a finom fűszeres paradicsomszószba. Aztán egyszer csak mindenki jóllakik...és észrevesszük, hogy mind elfogyott..
Hozzávalók:
40 dkg liszt
0,5 dl olívaolaj
25 g friss élesztő
2-2,5 dl langyos víz
egy csipet cukor
só
25 dkg reszelt mozzarella, trappista vagy füstölt sajt
5 dkg sonka (vagy bármi amit szeretünk a pizzán)
Pizza szósz:
2 tk olívaolaj
400 g hámozott paradicsom konzerv
140 g sűrített paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk oregáno (szárított)
2 tk bazsalikom (szárított)
só,bors
Elkészítés:
Készítsük el a kovászt. Ehhez az élesztőt a kb 1-1,5 dl langyos vízben morzsoljuk el. Szórjuk meg egy csipet cukorral, sóval és egy kis liszttel, majd tegyük félre meleg helyre kb. 10 percre. Akkor jó, ha az élesztő szépen felhólyagosodik.
A maradék liszthez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, egy kis olívaolajat és egy csipet sót, majd kézzel vagy gépi nyújtókar segítségével dagasszuk be a maradék langyos vízzel, hogy szépen összeálljon a tésztánk. Ha nagyon ragad a tészta, kevés lisztet adjunk még hozzá.
Ha a tészta összeállt, kicsit olajozzuk be a tetejét, takarjuk le és meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.
Amíg kel a pizza tésztája, készítsük el a pizza szósz.
A hagymát vágjuk fel apró kockára, kevés olívaolajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk s kb 20-25 perc alatt alacsony lángon főzzük össze. A végén fűszerezzük oregánoval, bazsalikommal.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrtjuk, és fél centi vastagra nyújtjuk. Kenjük meg vékonyan pizza szósszal, tépkedjünk rá sonkát és szórjuk meg reszelt sajttal. Kevés oregánoval még megszórhatjuk.
Szorosan tekerjük fel, majd vágjuk fel kb 2 centis csíkokra. A csigák tetejét is szórjuk meg kevés sajttal.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Válasszunk ki egy kicsi hőálló edényt, amibe a végén a pizza szósz kerülni fog. Kenjük meg kívülről kevés vajjal, hogy ne ragadjon majd rá a tészta.
Tegyük a tepsi közepére és rakjuk körbe a pizzás csigákkal. 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb 20-25 perc alatt.
Tálaláskor a kis edénybe öntsük a megmaradt pizza szószt amibe mindenki tudja mártogatni az elkészült pizzás csigákat.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)