A csípős hidegben jól jönnek a kalóriadús ételek. Szeretem az olyan ételeket, amiket csak összedobálunk egy tepsibe, bedobjuk a sütőbe és marad időnk minden másra amíg elkészül az ebéd.
A karácsonyi töltött káposztából maradt meg némi apró káposztám, amit kerülgetek a hűtőben. Alapvetően a töltött káposztán kívül semmilyen káposztás ételt nem szeretek. Mivel újévi fogadalmam az, hogy idén előszedem azokat az alapanyagokat is, amikkel előítéletes vagyok, ezért úgy döntöttem a káposztát is "megszeretem." Azt viszont nem gondoltam volna, hogy ez elsőre sikerül. A húsból kisült szaft, a sör aromája, a sok hagyma, fokhagyma olyan ízt ad az ételnek, amit nehéz lenne nem szeretni.
Nagyjából 10 perces előkészülettel olyan ebédet varázsolhatunk az asztalra, amiben nem hogy nem fáradunk el, de még időnk is marad minden másra. Kell ennél jobb?
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 1,5 kg bőrös malac császár
- 1 kiló savanyú káposzta
- 3-4 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 0,33 dl világos sör
- só, bors, kömény mag
Elkészítés:
A káposztát kicsit mossuk át. Ha valaki szereti savanykásan, nem muszáj.
A vöröshagymát pucoljuk meg, és negyedelve oszlassuk el a káposztán.
A fokhagymát semmiképp se pucoljuk meg, csak héjastól tegyük a hagymák mellé. Így nem ég meg, hanem nagyon finom krémes lesz a végén.
A húst sózzuk, borsozzuk és a káposztaágyra helyezzük. Szórjuk meg kevés kömény maggal, öntsünk alá egy kis doboz sört, majd fedjük le alufóliával és 180 fokos sütőben süssük kb 1,5 órát, míg megpuhul a hús.
Ha a hús puha, szedjük le a fóliát és süssük további 30 percet. A húsokat bőrrel felfelé fordítsuk és ha a sütőn van grill fokozat, akkor kapcsoljunk át, mert a végén isteni ropogós bőre lesz.
Kínáljuk egy kanál tejföllel és persze egy korsó sörrel :)
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)