Csevapcsicsa házi lepénnyel és ajvárral
2018. július 11. írta: Palotás Tímea

Csevapcsicsa házi lepénnyel és ajvárral

Horvát szurkolói kaja

A csevapcsicsa a grillszezon egyik kedvence, a horvát tengerpart alap étele, a nyár slágere. Akkor a legfinomabb, ha szabad tűzön sütjük, de otthon, a saját konyhánkban is élvezhetjük ezt a finomságot. Készítsünk hozzá házilag ajvárt és ropogós lepényeket is. 

csevapcsicsa.jpg

Csevapcsicsa hozzávalói  4 főre

40 dkg darált sertés hús

20 dkg darált marha hús

20 dkg darált bárányhús (elhagyható, de többféle húsból finomabb)

2 tk pirospaprika

1 tk szódabikarbóna

3 gerezd fokhagyma

só, bors

Eredetileg háromféle húsból készül, de bárányt nálunk sajnos nehéz beszerezni, így én most sertést és marhát használtam, de ha csak sertésből készítjük, akkor sincs gond. Ami fontos, hogy ne válasszunk száraz húst, inkább kicsit zsírosabbat.

A húsokat az összes hozzávalóval keverjük össze és tegyük a hűtőbe pihenni, hogy összeérjenek az ízek. Akár egy éjszakát is nyugodtan pihenhet.

Mielőtt elkezdjük formázni, várjuk meg, amíg szoba hőmérsékletű lesz a hús. A formázás történhet kézzel is, de szerintem egyszerűbb zsákból kinyomni. Vegyünk elő egy habzsákot vagy csak egy zacskót, tegyük bele a masszánkat, vágjuk ki a zsák végét kb. 2 centire, és nyomjunk kis rudakat. Olajos kézzel kicsit formázzuk rajta.

csevapcsicsi.JPG

A legjobb, ha faszénen sütjük magas hőfokon. Ennek hiányában egy sütőrácsra helyezve tegyük 200 C°-os sütőbe és süssük készre 20-25 perc alatt.

Ajvár hozzávalói:

1 db kisebb padlizsán

4-5 kápia paprika

2 gerezd fokhagyma

1 nagyobb paradicsom

só, bors

A paprikát csumázzuk ki és a többi zöldséggel együtt tegyük egy tepsire. A fokhagymát nem kell megpucolni, mert csak szétégne! 220 fokos sütőbe tolva 30-40 perc alatt süssük meg. Légkeveréssel gyorsíthatunk a folyamaton. Akkor jó, ha a paprika kicsit már megfeketedik. Ekkor vegyük ki és az egészet takarjuk le egy darab alufóliával. Ez segíti a gőzképződést és felpuhítja a paprika héját. Kb 10 perc elteltével mindent szabadítsunk meg a héjától, tegyük egy késes aprítóba, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt krémes állagot kapunk. Ezzel kész is van. Ami megmarad, később pirítósra kenve magában is isteni.

ajvar.JPG

Lepény vagy somun hozzávalói

30 dkg liszt

2 dl langyos víz

fél csomag szárított élesztő (3,5 gr)

egy csipet só

egy csipet cukor

A lepény hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy laza, egynemű tésztát kapjunk. Ha ragad a tészta, kis lisztet adjunk még hozzá. Minden liszt más mennyiségű folyadékot vesz fel. A legjobb, ha van olyan turmixgépünk, aminek van dagasztó karja, ebben az esetben kb 3-4 perc alatt meg is van, de kézzel is pikkpakk össze tudjuk dolgozni. Ha a tésztánk összeállt, takarjuk le, és meleg helyen pihentessük kb fél órát. Addig el tudjuk készíteni a fenti ajvárt és csevapcsicsát.

Ha megkelt a tésztánk, kicsit gyúrjuk át, osszuk  négyfelé, és kicsit nyomkodjuk szét laposra a kezünkkel. Nem baj, ha egyenetlen, ettől lesz rusztikus. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, egy villával szurkáljuk meg és 200 C°-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre.

A csevapcsicsát kínáljuk a pitával, ajvárral, lila hagymával és élvezzük a balkáni hangulatot!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr2414106637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyikk 2018.07.12. 13:36:07

Csevapcsicsi, magyaran fasirt....mondjuk a legtöbb sima fasirttol izletesebb, az teny.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2018.07.12. 13:36:21

Az étel neve csevap. Kicsinyítőképzővel csevapcsics ("csevapocska"), esetleg többes számban csevapcsicsi ("csevapocskák").

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.07.12. 21:37:19

@nyikk: Sztem a fasírtban per definitionem van zsemle vagy kenyérféle.Húsellipszoid ez, ha a húsgolyót veszem alapul. A románoknál ilyesmi a mics..

2018.07.13. 05:55:42

@bikmakk: Korrekt. Boszniában cevap vagy cevapi néven illették és Sarajevoban a vízparton van egy jó étterem, ott ettem a legjobbat.

lobster thermidor 2018.07.13. 08:19:38

A zsákból kinyomkodás helyett megteszi az is, ha fóliába teszünk 3- 4 adaghoz szükséges húsmasszát, és ahogyan a nudlit sodorjuk, az ízlésünknek megfelelő vastagságú hurkákat formázunk belőle. Ezt a műveletet addig ismételjük, ameddig el nem fogy az előkészített alapanyag. :)

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2018.07.13. 20:01:21

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója:
én is ott ettem a legjobbat. nem tudom hogy ugyanarról a helyről beszélünk e, de a város és a folyópart stimmel.
süti beállítások módosítása