A lasagne-t azt hiszem mindenki szereti. Főleg Garfield. :D Én akkor szeretem, ha szaftos, és jól meg van pakolva sajttal. Most nem a klasszikus módon készítettem el. Egy kis változtatással igazán laktató partykaja lehet, vagy a gyerekeknek tökéletes útravaló suliba menet, hiszen csak felkap egyet és meg is van a reggeli vagy uzsonna. Baráti összejövetelekre is tökéletes választás, csak érdemes rögtön dupla adagot készíteni, mert tuti elkapkodják.
Hozzávalók 12 db -ra
6 db Lasagne lap
1 fej vörös hagyma
1 gerezd fokhagyma
50 dkg darált marha hús
400 g hámozott paradicsom
70 g sűrített paradicsom
só, bors
oregano
bazsalikom
15 dkg reszelt gouda sajt
Kb 5 dkg zsemlemorzsa
Besamel mártás
5 dkg vaj
5 dkg liszt
2 dl tej
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
Először elkészítjük a bolognai alapot.
A vöröshagymát kockára vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált marha húst és kifehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a kétféle paradicsomot, a fokhagymát és fedő nélkül kb 25-30 perc alatt összefőzzük. A főzés végénél ízesítjük oreganoval, bazsalikommal. Tegyük félre hűlni.
Besamel mártás:
A tejet megmelegítjük. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk. Lassú tűzön ráöntjük a lisztet, folyamatosan kevergetve 1-2 percig közepes lángon kevergetjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet. Kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük és 8-10 perc alatt sűrűre főzzük.
A lasagne lapokat forrásban lévő vízben kb 5 percig főzzük, majd jéghideg vízbe tesszük lehűlni.
Ha a lapok lehűltek lecsepegtetjük, papírtörlővel szárazra töröljük.
Egy muffin tepsit kiolajozunk és megszórjuk zsemlemorzsával, hogy ne ragadjon bele a tésztánk.
A lasagne lapokat ketté vágjuk, majd eligazítjuk a formában. Minden kosárkába elosztjuk először a besamelmártást, majd a bolognai ragut. Megszórjuk a tetejét reszelt sajttal és 200 fokos előmelegített sütőben légkeveréssel 15perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta széle ropogós.
El is készült:
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)