Valentin nap közeledtével a boltok tele vannak szív alakú csokikkal, virágokkal, egyéb szivecskés csetreszekkel. Ilyenkor a szerelmes párok nagy része meglepi a másikat egy kis aprósággal, kicsit nagyobb energiát fordítanak a romantikára, egy finom vacsorára. Ha már vacsora. Nem csak a szív alakú sütikben lehet gondolkodni. Vegyük csak elő az afrodiziákumokat, tehát a vágyfokozó ételeket.
A legismertebb vágyfokozók: osztriga, chili, fahéj, étcsokoládé, fokhagyma, gyömbér, zeller, sáfrány, vaníilia.
Én most a chilit, sáfrányt, fokhagymát választottam és egy sáfrányos risottot készítettem chilis garnélával. Amúgy is nagyon szeretem ezt az ételt, gyakran készítem, így egyértelmű volt számomra, hogy Valentin napra is ezt választom.
Hozzávalók 2 fős romantikus vacsorához:
15 dkg risotto rizs
1 fej salotta hagyma
1 dl fehér bor
0,5 l zöldség alaplé
3 dkg parmezán
3 dkg hideg vaj
1 tk sáfrány
személyenként 4-5 db garnéla
2 gerezd fokhagyma
chili, só, bors, ízlés szerint.
olívaolaj
Elkészítés:
Az alaplevet melegítsük fel. A salotta hagymát vágjuk apró kockákra.
Egy fazékban vagy magas falú serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és addig pirítjuk a rizst, míg kifehéredik.
Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Folyamatosan kevergetjük és figyeljünk rá, hogy se a rizs, se a hagyma ne kapjon színt.
Ha a hagymánk üvegesre pirult, felöntjük a borral. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg el nem párolog.
Az alaplevet nagyon kis adagokban kezdjük el hozzáadni. Mindig várjuk meg, hogy magába szívja a rizs, utána adjunk hozzá megint. Így a rizs fokozatosan adja ki keményítő tartalmát. Az teljes folyamat kb 15-20 percet fog igénybe venni. Ha az utolsó adag alaplét is magba szívta a rizottónk, húzzuk le a tűzhelyről és keverjük hozzá a sáfrányt, parmezánt és a hideg vajat, ezzel álltjuk be a risottonk krémességét, sózzuk meg, ha szükséges.
A főzés felénél készítsük el a chilis rákot. Megtisztított, páncél nélküli rákot használjunk. Ha fagyasztott, akkor engedjük ki, majd szedjük le a páncélját. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk. Beledobjuk a felszeletelt fokhagymát, hozzáadjuk a rákokat, enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy csipet chilivel. Mindkét oldalát süssük 3-3 percig. Hagyjuk melegen, míg elkészül a rizottónk.
Melegen, frissen tálaljuk, szórjunk még rá chili szálakat, gyújtsunk pár gyertyát a romantika fokozására és adjuk át magunkat az élvezetnek.
Jó főzést, kellemes Valentin napot! :)
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról! :)