Sáfrányos risotto chilis garnélával
2019. február 14. írta: Palotás Tímea

Sáfrányos risotto chilis garnélával

Valentin napra robbantsunk afrodiziákummal

Valentin nap közeledtével a boltok tele vannak szív alakú csokikkal, virágokkal, egyéb szivecskés csetreszekkel. Ilyenkor a  szerelmes párok nagy része meglepi a másikat egy kis aprósággal, kicsit nagyobb energiát fordítanak a romantikára, egy finom vacsorára. Ha már vacsora. Nem csak a szív alakú sütikben lehet gondolkodni. Vegyük csak elő az afrodiziákumokat, tehát a vágyfokozó ételeket. 

A legismertebb vágyfokozók: osztriga, chili, fahéj, étcsokoládé, fokhagyma, gyömbér, zeller, sáfrány, vaníilia.

Én most a chilit, sáfrányt, fokhagymát választottam és egy sáfrányos risottot készítettem chilis garnélával. Amúgy is nagyon szeretem ezt az ételt, gyakran készítem, így egyértelmű volt számomra, hogy Valentin napra is ezt választom.

safranyos_risotto.JPG

Hozzávalók 2 fős romantikus vacsorához:

15 dkg risotto rizs

1 fej salotta hagyma

1 dl fehér bor

0,5 l zöldség alaplé

3 dkg parmezán

3 dkg hideg vaj

1 tk sáfrány

személyenként 4-5 db garnéla

2 gerezd fokhagyma

chili, só, bors, ízlés szerint.

olívaolaj

Elkészítés:

Az alaplevet melegítsük fel. A salotta hagymát vágjuk apró kockákra. 

Egy fazékban vagy magas falú serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és addig pirítjuk a rizst, míg kifehéredik. 

Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Folyamatosan kevergetjük és figyeljünk rá, hogy se a rizs, se a hagyma ne kapjon színt.

Ha a hagymánk üvegesre pirult, felöntjük a borral. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg el nem párolog.

Az alaplevet nagyon kis adagokban kezdjük el hozzáadni. Mindig várjuk meg, hogy magába szívja a rizs, utána adjunk hozzá megint. Így a rizs fokozatosan adja ki keményítő tartalmát. Az teljes folyamat kb 15-20 percet fog igénybe venni. Ha az utolsó adag alaplét is magba szívta a rizottónk, húzzuk le a tűzhelyről és keverjük hozzá a sáfrányt, parmezánt és a hideg vajat, ezzel álltjuk be a risottonk krémességét, sózzuk meg, ha szükséges.

A főzés felénél készítsük el a chilis rákot. Megtisztított, páncél nélküli rákot használjunk. Ha fagyasztott, akkor engedjük ki, majd szedjük le a páncélját. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk. Beledobjuk a felszeletelt fokhagymát, hozzáadjuk a rákokat, enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy csipet chilivel. Mindkét oldalát süssük 3-3 percig. Hagyjuk melegen, míg elkészül a rizottónk.

Melegen, frissen tálaljuk, szórjunk még rá chili szálakat, gyújtsunk pár gyertyát a romantika fokozására és adjuk át magunkat az élvezetnek.

Jó főzést, kellemes Valentin napot! :)

img-7562.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr3714624954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása