Farsangi fánk
2019. február 20. írta: Palotás Tímea

Farsangi fánk

Nincs február fánk nélkül. Igaz, nem csak februárban szoktam fánkot sütni, mert imádom. Egy vasárnapi ebédhez, egy kiadós leves mellé is tökéletes választás. Anno gyerekkoromban Édesanyám és nagymamám is rengeteget készített, szóval ha fánkról van szó, nálam csakis a régi klasszikus nagyi recept jöhet szóba. 

A fotókon szereplő kerámiákat külön köszönöm a Skanditrendnek. Érdemes szétnézni náluk, mert annyi gyönyörűség van, nehéz választatni. Én most a tavaszi színekben pompázó rózsás szettet választottam. Egyszerűen imádom!

fank2.JPG

Hozzávalók:

25 g friss élesztő

0,5 l tej

0,5 kg liszt

2 tojás sárgája

olaj a kisütéshez

Elkészítés:

Az élesztőt egy kis tálba elmorzsoljuk, ráöntünk egy dl langyos tejet, egy csipet sót, egy csipet cukrot, pici liszt és meleg helyre félretesszük amíg elkészül a kovászunk. Akkor jó, ha hólyagos. Kb 10 perc.

Meglangyosítjuk a maradék tejet. A többi lisztet beleöntjük egy tálba, közepébe beleteszünk 2 tojás sárgáját, pici sót, pici cukrot. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez. A langyos tejjel dolgozzuk ki úgy, hogy szépen összeálljon a tésztánk. Letakarva és meleg helyen kb duplájára kelesztjük. Ha megkelt lisztezett felületen kinyújtjuk kb 2-3 cm vastagra, tetszés szerinti méretű fánkokat szaggatunk és forró olajban kisütjük.

fankok.JPG

Ház baracklekvárral az igazi!

fankok2.JPG

Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr7114638652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása