Édesburgonya krémleves chilis sült paradicsommal
2019. január 24. írta: Palotás Tímea

Édesburgonya krémleves chilis sült paradicsommal

vegánoknak, laktóz- és gluténérzékenyeknek, diétázóknak és mindenkinek aki szereti

Egy finom ételhez nem szükséges mindig hús. Néhány zöldségből is készíthetünk finom, tartalmas ételt. A csípős hidegben a leves és a chili is tökéletes segítség, én most édesburgonyát választottam, amit néhány szem paradicsommal gazdagítottam. Egyszerű, mégis különleges végeredmény született.

edesburgonya_kremleves.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 1 dl fehér bor

- 3 gerezd fokhagyma

- 500 g édesburgonya

- 600 ml zöldség alaplé

- só, fehér bors, 

- 250 g koktélparadicsom

- 1 salotta hagyma vagy egy kis fej vörös

- 1 csokor petrezselyem

- só, bors, chili por, pár csepp citromlé 

Elkészítés:

A hagymát apró vágjuk fel és kevés olívaolajon dinszteljük meg. Öntsük fel a fehér borral és várjuk meg míg elpárolódik. Ezután adjunk hozzá 2 gerezd fokhagymát, a felkockázott édesburgonyát, öntsük fel az alaplével és főzzük puhára kb 25-30 perc alatt. Közben ízesítsük sóval, fehér borssal. Ha az édesburgonya megpuhult, egy botmixer segítségével turmixoljuk le. Alaplével vagy tejszínnel állítsuk be a sűrűségét.

edesburgonya_kremleves2.JPG

A salotta hagymát vágjuk apró kockára. Dobjuk rá a félbevágott  koktélparadicsomokat, 1 gerezd fokhagymát és magas lángon kb 5 perc alatt fonnyasszuk meg. (én ehhez is adtam egy kevés fehér bort, de elhagyható ) Mikor már szépen összeestek, adjuk hozzá az apróra vágott friss petrezselymet. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, pár csepp citromlével és egy csipet chilivel.

Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr2814554160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

modus vivendi2 2019.01.25. 13:43:43

Ugyanez a végeredmény sokkal gyorsabban is előállíható, pl. amíg a leírtakat dinszteled,az édesburgonyát sűsd meg a mikróba (ezotérikusok, több energiával, cirkusszal sütőben is megtehetki. Ennnek sok értelme nincs, de aki hisz benne süsse így)
Ha batáta helyett, a kevésbé divatos sütőtököt használod, akkor a fele pénzt megspórolhatod, az ízvilág azonos, vagy erősen hasonló lesz, a vitamin, és ásványi anyag tartalom pedig változatosabb és több

Ugyan Nemár 2019.01.27. 14:54:16

@modus vivendi2:
Én kipróbáltam a receptet, tényleg finom! Köszi a poszterek!
A válogatós 2 éves fiam is megette.
Ez most komoly, hogy te az édesburgonyát mikrózod? A tojást is mikróban főzöd? :D

Palotás Tímea 2019.01.27. 16:50:54

@Ugyan Nemár: Köszönöm, hogy kipróbáltad és örülök, hogy ízlett! :)
süti beállítások módosítása