Egy finom ételhez nem szükséges mindig hús. Néhány zöldségből is készíthetünk finom, tartalmas ételt. A csípős hidegben a leves és a chili is tökéletes segítség, én most édesburgonyát választottam, amit néhány szem paradicsommal gazdagítottam. Egyszerű, mégis különleges végeredmény született.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 dl fehér bor
- 3 gerezd fokhagyma
- 500 g édesburgonya
- 600 ml zöldség alaplé
- só, fehér bors,
- 250 g koktélparadicsom
- 1 salotta hagyma vagy egy kis fej vörös
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors, chili por, pár csepp citromlé
Elkészítés:
A hagymát apró vágjuk fel és kevés olívaolajon dinszteljük meg. Öntsük fel a fehér borral és várjuk meg míg elpárolódik. Ezután adjunk hozzá 2 gerezd fokhagymát, a felkockázott édesburgonyát, öntsük fel az alaplével és főzzük puhára kb 25-30 perc alatt. Közben ízesítsük sóval, fehér borssal. Ha az édesburgonya megpuhult, egy botmixer segítségével turmixoljuk le. Alaplével vagy tejszínnel állítsuk be a sűrűségét.
A salotta hagymát vágjuk apró kockára. Dobjuk rá a félbevágott koktélparadicsomokat, 1 gerezd fokhagymát és magas lángon kb 5 perc alatt fonnyasszuk meg. (én ehhez is adtam egy kevés fehér bort, de elhagyható ) Mikor már szépen összeestek, adjuk hozzá az apróra vágott friss petrezselymet. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, pár csepp citromlével és egy csipet chilivel.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)