Korábban már írtam a Sajátsütiről. Egyedi kérés alapján készítenek nagyon szuper sütikiszúrókat. Mikor az első kiszúróm megkaptam, csak úgy pörögtek az ötletek, új receptek a fejemben és mér láttam lelki szemeim előtt a saját Zsengezsálya logós kekszeim. Egyszerűen imádom. Reggeli kávéhoz, teához tökéletes napindító, de ha hosszabb autóút vár rám, akkor is teszek el párat magammal.
Iskolába vagy munkába menet is jó rágcsálnivaló, úgyhogy nyugodtan készíthetünk nagyobb adagot is, hiszen hetekig omlós marad .Náluk tényleg nincs lehetetlen kérés és csak a fantáziánk szab határt a saját sütinknek.
Nézz szét náluk és szúrj te is egy sütit magadnak!
Hozzávalók kb 30 db kekszhez:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj (jó minőségű vajat használjunk!)
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk sütőpor
- 1 tojás
- 2 tk matcha tea por
- 1 ek egész mák
Elkészítés:
A tészta összeállításához nem szükséges elővennünk semmilyen gépi segítséget, kézzel is pikk pakk össze tudjuk állítani.
A száraz összetevőket keverjük össze (liszt, porcukor, sütőpor, vanília, matcha tea por, mák).
Adjuk hozzá a lágy, puha vajat, tojást és kézzel vagy fakanállal dolgozzuk össze. Csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Csak akkor fogunk tudni szépen dolgozni a tésztával, ha kemény, hideg a tésztánk. (Ha sietünk, vegyük igénybe a fagyasztó segítségét nyugodtan.)
A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Ha a tésztánk kidermedt, jól kilisztezett deszkán nyújtsuk ki kb 3-4 mm vastagra. A formánkat is lisztezzük folyamatosan, hogy ne ragadjon. Szaggassuk ki, sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe és 8-10 perc alatt süssük szép világosra. Nézzünk rá időnként, mert minden sütő más. Óvatosan szedjük ki, hagyjuk kihűlni, utána finom ropogós lesz.
Jól záródó dobozban hetekig omlós marad, így nyugodtan készíthetünk nagyobb adagot is, mert hamar elkapkodja majd a család.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő ünnepi finomságról :)