Április 17, a hemofília (vérzékenység) világnapja. Több, mint 1000 ember él kis hazánkban, aki ezzel a betegséggel küzd. Nehéz elképzelni, de egyetlen hiba, egy kis seb is akár végzetes lehet számukra. Én ezzel a piros sütivel szeretném felhívni a figyelmet erre a betegségre.
Persze arról az apró információról se feledkezzünk meg, hogy nem csak piros ez a süti, de nagyon finom is, és persze egyszerű az elkészítése is :)
Hozzávalók kb 18-20 cm-es tortaformára:
Tortaalap:
15 dkg zabkeksz
5 dkg vaj
1 ek cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
50 dkg mascarpone
10 dkg cukor
4 db tojás
2 ek cukrozatlan kakaópor
10 dkg tejföl
1 dl író
2 teáskanál vaníliaaroma
1 ek fehérborecet
50 ml piros ételfesték (próbáljunk E mentes festékkel dolgozni)
A mascarpone réteghez:
25 dkg mascarpone
100 ml habtejszín
3 teáskanál vaníliaaroma
5 dkg porcukor
Piros tuile:
10 g finomliszt
80 g víz
20 g napraforgó étolaj
5 csepp ételfesték
Elkészítés:
Tortaalap:
A kekszet késes apróban ledaráljuk a kakaóporral. A vajat megolvasztjuk. Keverjük össze a kekszes alappal, és egy 18-22 cm-es tortaformába nyomkodjuk bele. Tegyük hűtőbe, amíg elkészül a krém.
Krém elkészítése:
A mascarponét a cukorral robotgép segítségével kikeverjük. A tojásokat villával kicsit elkeverjük. Hozzáadjuk a mascarponés krémhez. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, majd jól dolgozzuk össze. A végén piros ételfestékkel állítsuk be a krém színét. Óvatosan öntsük a tortaalapra, majd 170 fokos sütőbe süssük kb. 1 órát. Ha megkocogtatjuk, és már nem remeg, akkor elkészült. Nyissuk ki a sütő ajtaját, és így hagyjuk kihűlni.
Mascarpone réteg:
A habtejszínt felverjük a porcukorral. Adjuk hozzá a mascarponét és a vaníliaaromát is, majd dolgozzuk egynemű masszává.
Piros tuile (háló):
A tuile hozzávalóit összekeverjük. Egy tapadásmentes serpenyőt jó forróra felhevítünk. Pici olajat öntünk bele, és kis adagokban beleöntjük a híg masszát. Vegyük vissza közepesre a hőmérsékletet. Addig sütjük, míg a víz kipárolog belőle és megkeményedik. Papírtörlőn lecsepegtetjük.
Díszítsük a tortánkat a tuile-al és friss gyümölcsökkel, de önmagában is megállja a helyét.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)