A csevapcsicsa a grillszezon egyik kedvence, a horvát tengerpart alap étele, a nyár slágere. Akkor a legfinomabb, ha szabad tűzön sütjük, de otthon, a saját konyhánkban is élvezhetjük ezt a finomságot. Készítsünk hozzá házilag ajvárt és ropogós lepényeket is.
Csevapcsicsa hozzávalói 4 főre
40 dkg darált sertés hús
20 dkg darált marha hús
20 dkg darált bárányhús (elhagyható, de többféle húsból finomabb)
2 tk pirospaprika
1 tk szódabikarbóna
3 gerezd fokhagyma
só, bors
Eredetileg háromféle húsból készül, de bárányt nálunk sajnos nehéz beszerezni, így én most sertést és marhát használtam, de ha csak sertésből készítjük, akkor sincs gond. Ami fontos, hogy ne válasszunk száraz húst, inkább kicsit zsírosabbat.
A húsokat az összes hozzávalóval keverjük össze és tegyük a hűtőbe pihenni, hogy összeérjenek az ízek. Akár egy éjszakát is nyugodtan pihenhet.
Mielőtt elkezdjük formázni, várjuk meg, amíg szoba hőmérsékletű lesz a hús. A formázás történhet kézzel is, de szerintem egyszerűbb zsákból kinyomni. Vegyünk elő egy habzsákot vagy csak egy zacskót, tegyük bele a masszánkat, vágjuk ki a zsák végét kb. 2 centire, és nyomjunk kis rudakat. Olajos kézzel kicsit formázzuk rajta.
A legjobb, ha faszénen sütjük magas hőfokon. Ennek hiányában egy sütőrácsra helyezve tegyük 200 C°-os sütőbe és süssük készre 20-25 perc alatt.
Ajvár hozzávalói:
1 db kisebb padlizsán
4-5 kápia paprika
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb paradicsom
só, bors
A paprikát csumázzuk ki és a többi zöldséggel együtt tegyük egy tepsire. A fokhagymát nem kell megpucolni, mert csak szétégne! 220 fokos sütőbe tolva 30-40 perc alatt süssük meg. Légkeveréssel gyorsíthatunk a folyamaton. Akkor jó, ha a paprika kicsit már megfeketedik. Ekkor vegyük ki és az egészet takarjuk le egy darab alufóliával. Ez segíti a gőzképződést és felpuhítja a paprika héját. Kb 10 perc elteltével mindent szabadítsunk meg a héjától, tegyük egy késes aprítóba, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt krémes állagot kapunk. Ezzel kész is van. Ami megmarad, később pirítósra kenve magában is isteni.
Lepény vagy somun hozzávalói
30 dkg liszt
2 dl langyos víz
fél csomag szárított élesztő (3,5 gr)
egy csipet só
egy csipet cukor
A lepény hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy laza, egynemű tésztát kapjunk. Ha ragad a tészta, kis lisztet adjunk még hozzá. Minden liszt más mennyiségű folyadékot vesz fel. A legjobb, ha van olyan turmixgépünk, aminek van dagasztó karja, ebben az esetben kb 3-4 perc alatt meg is van, de kézzel is pikkpakk össze tudjuk dolgozni. Ha a tésztánk összeállt, takarjuk le, és meleg helyen pihentessük kb fél órát. Addig el tudjuk készíteni a fenti ajvárt és csevapcsicsát.
Ha megkelt a tésztánk, kicsit gyúrjuk át, osszuk négyfelé, és kicsit nyomkodjuk szét laposra a kezünkkel. Nem baj, ha egyenetlen, ettől lesz rusztikus. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, egy villával szurkáljuk meg és 200 C°-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre.
A csevapcsicsát kínáljuk a pitával, ajvárral, lila hagymával és élvezzük a balkáni hangulatot!