Ritkán főzök hagyományos ételeket. Szeretem a modern konyhát, a modern technológiát. Időnként viszont jó visszatérni a régi "retró" ételekhez. Gyerekkoromban a világból ki lehetett kergetni a főzelékkel, kifejezetten büntetésnek éreztem, ha főzeléket kellett ennem. Azóta viszont eltelt jó néhány év és most már inkább azt érzem, hogy néha jó visszatérni a hagyományokhoz ebben a nagyon "újragondolt" gasztro világban. Így retro hétvégét tartottam, retro ételekkel és annyira jól esett, hogy azt hiszem elértem életem azon szakaszához, hogy kijelenthetem: szeretem a főzeléket.
Hozzávalók:
Főzelékhez:
2 fej vöröshagyma
1 kg gyalult tök
2 gerezd fokhagyma
egy csokor kapor
1,5 dl zöldség alaplé
1 dl tejszín
1 dl tej
2 dl tejföl
2 ek keményítő
1 ek ecet
só, bors,
1 ek fűszerpaprika
A fasírtgolyó:
500 g darált sertés hús
1 tk só
1 tk bors
3 tk füstölt pirospaprika
2 fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
2 db vízbe áztatott zsemle kinyomkodva (vagy kb 2 ek zsemlemorzsával helyettesíthető)
Elkészítés:
Fasírtgolyó:
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. A fasírt összes többi hozzávalójával összedolgozzuk. Nedves kézzel kis golyókat formázunk belőle, majd közepesen forró olajban kb 8-10 perc alatt kisütjük.
Főzelék:
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Félrehúzzuk a tűzről és megszórjuk 1 ek piros paprikával, elkeverjük.
A tejet a tejszínnel elkeverjük.
Visszatesszük a tűzre a hagymát, hozzáadjuk a félig kiengedett tököt, megszórjuk az összeaprított kaprot, a felaprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével és a tejes keverékkel. 20 percig közepes lángon főzzük
Közben a tejfölhöz hozzáadjuk a keményítőt és csomómentesre keverjük.
A főzési idő letelte után hőkiegyenlítést végzünk. A főzelékből adjunk egy merőkanállal a keményítős tejfölhöz, keverjük el majd öntsük vissza a főzelékbe. Ízesítsük 1 ek ecettel és újraforralástól számítva 2-3 percig főzzük.
Ízlés szerint pici cukrot adhatunk hozzá.
Tálaljuk a fasírt golyókkal és friss kaporral.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)