Tejszínes tökfőzelék fasírtgolyóval
2019. április 09. írta: Palotás Tímea

Tejszínes tökfőzelék fasírtgolyóval

Ritkán főzök hagyományos ételeket. Szeretem a modern konyhát, a modern technológiát. Időnként viszont jó visszatérni a régi "retró" ételekhez. Gyerekkoromban a világból ki lehetett kergetni a főzelékkel, kifejezetten büntetésnek éreztem, ha főzeléket kellett ennem. Azóta viszont eltelt jó néhány év és most már inkább azt érzem, hogy néha jó visszatérni a hagyományokhoz ebben a nagyon "újragondolt" gasztro világban. Így retro hétvégét tartottam, retro ételekkel és annyira jól esett, hogy azt hiszem elértem életem azon szakaszához, hogy kijelenthetem: szeretem a főzeléket. 

tokfozelek_1.JPG

Hozzávalók:

Főzelékhez:

2 fej vöröshagyma

1 kg gyalult tök

2  gerezd fokhagyma

egy csokor kapor

1,5 dl zöldség alaplé

1 dl tejszín

1 dl tej

2 dl tejföl

2 ek keményítő

1 ek ecet

só, bors,

1 ek fűszerpaprika

A fasírtgolyó:

500 g darált sertés hús

1 tk só

1 tk bors

3 tk füstölt pirospaprika

2 fej vöröshagyma apróra vágva

2 gerezd fokhagyma

2 tojás

2 db vízbe áztatott zsemle kinyomkodva (vagy kb 2 ek zsemlemorzsával helyettesíthető)

 

Elkészítés:

Fasírtgolyó:

Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. A fasírt összes többi hozzávalójával összedolgozzuk. Nedves kézzel kis golyókat formázunk belőle, majd közepesen forró olajban kb 8-10 perc alatt kisütjük.

Főzelék:

A vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Félrehúzzuk a tűzről és megszórjuk 1 ek piros paprikával, elkeverjük.

A tejet a tejszínnel elkeverjük.

Visszatesszük a tűzre a hagymát, hozzáadjuk a félig kiengedett tököt, megszórjuk az összeaprított kaprot, a felaprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével és a tejes keverékkel. 20 percig közepes lángon főzzük

Közben a tejfölhöz hozzáadjuk a keményítőt és csomómentesre keverjük.

tokfozelek.JPG

A főzési idő letelte után hőkiegyenlítést végzünk. A főzelékből adjunk egy merőkanállal a keményítős tejfölhöz, keverjük el majd öntsük vissza a főzelékbe. Ízesítsük 1 ek ecettel és újraforralástól számítva 2-3 percig főzzük.

Ízlés szerint pici cukrot adhatunk hozzá.

Tálaljuk a fasírt golyókkal és friss kaporral.

 Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr7314744323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

perszy 2019.04.10. 22:49:02

Túl komplikálod.
Zsir, hagyma, paprika, paradicsom.
Gyalult tök, kapor. Meg fűszerek. Utána 25% tejföl, liszt nélkül. Ennyi.

Palotás Tímea 2019.04.10. 22:50:21

@perszy: a fent leírt sem komplikált :)
süti beállítások módosítása