Ki ne ismerné a paprikás krumplit? Azt hiszem mindannyiunk gyerekkorának egyik meghatározó étele. Nálunk vidéken, ahol felnőttem csak is galuskával volt teljes ez az étel. Ahogy a nagymamám mondaná, olyan jóóóó emberes galuskával. Íme a recept, ahogy az ősöktől tanultam.
Hozzávalók 3-4 személyre
5 dkg füstölt kolozsvári szalonna
40 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
0,5 db tv paprika
2 gerezd fokhagyma
1/2 szál kolbász
szükség szerint víz
ízlés szerint pirospaprika
só, bors
A galuskához:
1 db tojás
3 ek liszt
só
Elkészítés:
A szalonnát közepes lángon tűzre tesszük, míg kiengedi a zsírját. Ha nem elég zsíros, kevés zsírral pótoljuk.
Adjuk hozzá az apró kockákra vágott vöröshagymát.
A paradicsomot vágjuk cikkekre, és egy éles késsel megszabadítjuk a héjától.
Ha a hagyma üvegesre párolódott, húzzuk le az edényt a tűzről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, és keverjük el. (fontos hogy levegyük a tűzről, így nem keseredik meg a paprika) Hozzáadjuk a cikkekre vágott burgonyát, visszatesszük a tűzre, és magas hőfokon pirítjuk, míg a szélei üvegessé válnak, így később nem esik szét a burgonyánk.
Adjuk hozzá a paradicsomot, és pároljuk amíg kiengedi a levét.
Adjuk hozzá a kolbászdarabokat, és a paprikát is. Én nagyobb darabba szoktam hagyni a paprikát, így a végén könnyen eltávolítható lesz, elég ha csak az ízét kiadja. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Fedjük le, és közepes lángon főzzük tovább.
Közben készítsük el a nokedlit. Egy tálba a tojás pici sóval, és annyi liszttel kikeverjük, hogy jó sűrű galuskatésztát kapjunk. (Kb 3 púpos evőkanál Kb)
Amikor már majdnem megpuhult a burgonya (kb 20-25 perc) szaggassuk bele a nokedlit. Pár perc alatt főzzük készre és tálaljuk.
Kovászos uborkával, fehér kenyérrel kínáljuk.