Fehér spárga krémleves pirított garnélával
2019. május 06. írta: Palotás Tímea

Fehér spárga krémleves pirított garnélával

Használjuk ki a spárgaszezont!

A napokban új robotgép érkezett a konyhámban, úgyhogy nagy erőkkel vetettem magam a hétvégi főzésbe. A Russel Hobbs Retro robotgépével már régóta szemezgettem. Nálam akkor megy át a vizsgán egy turmix gép, ha az a forró, gőzölgő hőt is bírja és azt is, ha jégkockát szeretnék apróra zúzni. Ha ez megy neki, akkor nálam csillagos 5-ös az értékelés és hosszú barátság veszi kezdetét a konyhában. Mivel esős napokat járunk a jeges löttyökre nem igazán vágyom, sokkal inkább egy finom krémes levesre.

Spárgára esett a választás. Nem mindennapi géphez, nem mindennapi alapanyag. A boltok végre tele vannak spárgával. Ilyenkor próbáljunk minél többet fogyasztani belőle, hiszen olyan rövid ideig tart a szezon. Tele van olyan tulajdonsággal, amelyek kedvezőek a szervezetünkre. Víztisztító hatása jó a keringésnek, alacsony kalória tartalma miatt kedvelt a diétázók körében. Segít az idegrendszer megfelelő működésében (tonnaszámra kéne ennem :D ) A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint tartalmaz. Na de ez egy kajás blog, nem pedig a wikipédia, így inkább mutatom hogy készül...

sparga_kremelves1.JPG

Hozzávalók:

50 dkg fehér spárga

8 dkg vaj

1 fej salottahagyma

3 dl víz 

2 dl főzőtejszín

személyenként 2 db óriás garnéla

2 gerezd fokhagyma

só, bors, cukor

1 citrom

olívaolaj

Elkészítés:

A spárgák fás részeit levágjuk. (Kb alsó egy harmadát), majd egy zöldségpucoló segítségével megpucoljuk.

2-3 spárga tetejét levágjuk és blansírozzuk, tehát forró vízben, kb 3-4 perc alatt robbanósra főzzük, majd jéghideg vízben kihűtjük.

A többit kisebb darabokra vágjuk. Egy fazékban az apróra vágott hagymát vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a spárgát. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi és puhára főzzük. Ízesítjük sóval, fehér borssal kevés cukorral.

Ha a spárga megpuhult, az egészet Russel Hobbs turmix gép vagy egy botmixer segítségével néhány perc alatt krémesre pürésítjük. (Itt jegyezném meg, hogy a gép nálam tökéletesen vizsgázott, nagyon jól bírta a forró levest!) 

Öntsük fel annyi tejszínnel amivel elérjük a kívánt sűrűséget. Tegyük vissza  a tűzhelyre amíg rottyan egyet. Néhány csepp citromlével dobjuk fel. Ezzel a levesünk el is készült. (Kb 20 perc volt összesen)

A garnélához egy serpenyőben kevés olíva olajat hevítünk. Rádobjuk a garnélákat, hozzáadjuk a fokhagymát, egy gerezd citromot és oldalanként 3-3 percig pirítjuk, amíg szép rózsaszín lesz.

sparga_kremleves.JPG

Tálaláskor a levesre helyezzük a garnélákat és az egészet meglocsoljuk még pár csepp citromlével.

Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr714810262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása