Az ünnepek után vágytam végre valami könnyűre. A bulgurt mindenhogyan szeretem, a tocsogós, mázas csirkeszárnyat pedig nem tudom megunni. A bulgurhoz rukkola pestot is készítettem, így igazán szaftos és friss lett a végeredmény. A rukkola tökéletes társ a fogyókúrában, zsírégető, tele van C vitaminnal, fogyasszatok sokat belőle! A bulgurt leginkább a török konyháról ismerjük, de szerencsére ma már bárhol beszerezhető és egyre többen vagyunk akik szívesen fogyasztják, hiszen nagyon egyszerűen elkészíthető. Rosttartalma több, mint ötszöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva. A bulgur saláta még önmagában is tökéletes ebéd vagy vacsora, de azért ne hagyjátok ki mellőle a finom, szaftos, tocsogós, ízes csirkeszárnyakat sem!
Hozzávalók 2-3 főre:
A csirkeszárnyhoz:
- 1 kg csirkeszárny
- 2 dl BBQ szósz
- 0,5 dl szójaszósz
- 2 ek worcester-szósz
- folyékony füst (kulináris boltokban kapható)
- 1 ek méz
- só,bors
A bulgur salátához:
- 10 dkg bulgur
- 2 db paradicsom
- 1 szál újhagyma
- fél kígyóuborka
- friss rukkola (kb 1 marék)
A rukkola pestohoz:
- 2 marék rukkola
-1-1,5 dl olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg fenyőmag
- 3 dkg parmezán sajt
- pici só
Elkészítés:
A pác összetevőit keverjük össze, majd öntsük a csirkeszárnyakra és hagyjuk állni kb 1 órát, vagy akár egy éjszakát. 180 fokos sütőben süssük készre kb 45 perc alatt. Én akkor szeretem, ha itt-ott kicsit fekete és olyan jóóóó ragadós.
Amíg sül a szárny, a pesto hozzávalóit tegyük egy késes aprítóba és daráljuk krémes állagúra.
A bulgurt a leírás szerint kétszeres mennyiségű vízzel készre főzzük. A friss rukkola kivételével a zöldségeket vágjuk kis kockákra és keverjük a bulgurhoz. Használhatunk bármilyen friss zöldséget, ami rendelkezésre áll. A friss rukkolát csak tálaláskor keverjük hozzá!
Ha mindennel megvagyunk, tálalhatunk is! :)
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)