Rongyos kifli
2018. december 12. írta: Palotás Tímea

Rongyos kifli

Békebeli reggelinek való

Szeretem a kelt tésztákat, a házi péksüteményeket. Messze túlszárnyalják a boltokban kapható, felfújt mű péksüteményeket. A rongyos kiflit azért szeretem, mert akár magában is el lehet nyammogni. A sok vajnak köszönhetően omlós, foszlós. Elég mellé egy bögre kakaó, tea és máris tökéletes a nap. A legjobb, ha még este elkészítjük a tésztát, megpihen éjszakára a hűtőben, reggel pedig már csak be kell tolni a sütőbe, így nem is kell sokat várni a friss meleg reggelire.

rongyos_kifli1.JPG

Hozzávalók:

- Fél kiló liszt

- 2,5 dl tej

- 1 csomag szárított élesztő, vagy 25 g friss

- só

- cukor

- 15 dkg reszelt sajt

- 3 evőkanál tejföl

- 10 dkg vaj

- a kiflik tetejére 1 tojás sárgája, reszelt sajt vagy szezámmag

 

Elkészítés: 

Az élesztőt a langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk. (meleg helyen pihentetjük pár percig, míg hólyagos lesz)

A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, sózzuk, hozzáadjuk a puha vaj felét (5 dkg) és addig gyúrjuk, míg az edény falától elválik. (Én géppel dolgoztam, kb 5 perc) 

A tésztát letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. (Kb 30 perc) 

Lisztezett deszkára borítjuk és fél centi vastag téglalappá nyújtjuk. Kenjük meg puha vajjal, szórjuk meg reszelt sajttal, majd a hajtogassuk össze és pihentessük megint kb 15-20 percet. 

Megint nyújtsuk, de most tejföllel kenjük meg és erre jöhet a sajt. Megint hajtogassuk össze (a széleit behajtjuk alulról, felülről és oldalról) 

Ismételjük meg megint egyszer vaj+ sajt, utána tejföl+ sajt, így lesz szép réteges a kiflink.

Az utolsó után nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra, vágjuk fel 8 darab háromszögre (mint a pizzát), tekerjük fel kifli formájúra. (Ha csak másnap szeretnénk kisütni, akkor ennél a fázisnál tegyük a hűtőbe.)

rongyos_kifli.JPG

A kifliket kenjük meg tojássárgájával, szórjuk meg reszelt sajttal vagy szezámmaggal és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr6614473438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása