A pásztortarhonya egy igazán laktató magyaros fogás, amit készíthetünk akár bográcsban is. Ha mindent felszeleteltünk, daraboltunk, akkor nagyon gyorsan el is készül, hiszen a megfelelő sorrendben csak beledobálunk mindent. Kis savanyúsággal, fehér kenyérrel az igazi. Napokig elvan a hűtőben, így nyugodtan készíthetünk nagyobb mennyiséget is.
Hozzávalók: (4 személyre)
10 dkg kolozsvári szalonna
15 dkg kolbász
20 dkg tarhonya
20 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db Tv paprika
2 gerezd fokhagyma
1 ek. fűszerpaprika
só, bors
kb. 5 l víz
Elkészítés: (kb 40 perc)
Vegyünk elő egy nagy serpenyőt. A szalonnát felkockázzuk és alacsony lángon kezdjük el kiolvasztani a zsírját. Adjuk hozzá a felszeletelt kolbászt, ennek szintén olvasszuk ki a zsírját.
Ha szépen kiolvadt a zsír, adjuk hozzá a tarhonyát, amit kicsit barnára pirítsunk meg.
Ha szép színt kapott a tarhonyánk, akkor adjuk hozzá a kockára vágott vöröshagymát.
Ha a hagymánk üvegesre párolódott, jöhet a kockára vágott paradicsom és paprika is. Az egészet öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje (kb fél liter). Szórjuk meg fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, dobáljuk bele a kockára vágott burgonyát, fedjük le, és alacsony lángon főzzük addig, amíg magába nem szívja az összes nedvességet. Akkor jó, ha szépen megduzzad a tarhonya, és megpuhul a burgonya. Ha elfőtte az összes levet, de a burgonya még kemény, akkor pótoljuk a vizet.
Kb 25-30 perc alatt elkészül.
Tipp: ha valaki a csípős ízek kedvelője, nyugodtan használhat chilit vagy erős paprikát.