Egyszerű gombaleves
2019. április 30. írta: Palotás Tímea

Egyszerű gombaleves

hagyományos ízek borongós napokra

Gyerekkoromban Édesanyám gyakran készített gyors, egyszerű  leveseket, amik tartalmasak és átmelegítenek a borongós napokon. Nem igénylem mindig a különlegest, az újragondoltat, a textúrákat. Szeretek visszatérni a hagyományokhoz, az egyszerű, de ízes ételekhez. Néhány alap hozzávalóból igazán kiadós, finom és laktató ételt készíthetünk a családnak. 

gombaleves1.JPG

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

50 dkg gomba (minél többféle annál finomabb lesz a végeredmény)

2 gerezd fokhagyma

2 szál répa

5 dkg csipetke tészta

1,5 dl tejföl

kb. 1,2 l zöldség alaplé

1 ek étkezési keményítő

1 csokor petrezselyem

só, bors, őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Lehúzzuk a tűzről és elkeverjük 2 tk őrölt pirospaprikával.

Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a felszeletelt répát, gombát, fokhagymát és öntsük fel annyi zöldség alaplével, amennyi majdnem ellepi (Kb 1-1,2l). Főzzük kb 25-30 percig. Fűszerezzük sóval, borssal, aprított petrezselyemmel.

Ha a gomba összeesett és a répa is puha, adjuk hozzá a csipetke tésztát is.

A tejfölt keverjük el a keményítővel. 

Ha a csipetke tészta megpuhul a levesünkben, akkor hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejfölt. (a levesből egy merőkanálnyit elkeverünk a tejföllel és úgy öntjük a leveshez). Újraforrástól számított 1-2 perc múlva elkészült a levesünk.

gombaleves.JPG

Tálaljuk friss petrezselyemmel, tejföllel. Kínáljunk mellé friss, ropogó kenyeret.

Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr8314793478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása