Gyerekkoromban Édesanyám gyakran készített gyors, egyszerű leveseket, amik tartalmasak és átmelegítenek a borongós napokon. Nem igénylem mindig a különlegest, az újragondoltat, a textúrákat. Szeretek visszatérni a hagyományokhoz, az egyszerű, de ízes ételekhez. Néhány alap hozzávalóból igazán kiadós, finom és laktató ételt készíthetünk a családnak.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
50 dkg gomba (minél többféle annál finomabb lesz a végeredmény)
2 gerezd fokhagyma
2 szál répa
5 dkg csipetke tészta
1,5 dl tejföl
kb. 1,2 l zöldség alaplé
1 ek étkezési keményítő
1 csokor petrezselyem
só, bors, őrölt pirospaprika
Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Lehúzzuk a tűzről és elkeverjük 2 tk őrölt pirospaprikával.
Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a felszeletelt répát, gombát, fokhagymát és öntsük fel annyi zöldség alaplével, amennyi majdnem ellepi (Kb 1-1,2l). Főzzük kb 25-30 percig. Fűszerezzük sóval, borssal, aprított petrezselyemmel.
Ha a gomba összeesett és a répa is puha, adjuk hozzá a csipetke tésztát is.
A tejfölt keverjük el a keményítővel.
Ha a csipetke tészta megpuhul a levesünkben, akkor hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejfölt. (a levesből egy merőkanálnyit elkeverünk a tejföllel és úgy öntjük a leveshez). Újraforrástól számított 1-2 perc múlva elkészült a levesünk.
Tálaljuk friss petrezselyemmel, tejföllel. Kínáljunk mellé friss, ropogó kenyeret.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)