Az az igazság, hogy ahogy a legtöbb ünnepi klasszikus menüt, úgy a lencsefőzeléket is utálom. A levest is. Úgy önmagában a lencsét nem szeretem. Mégis minden évben megveszem, megfőzöm,mindig próbálok valami újat kitalálni, hátha megszeretem, mert hát mégis csak meg hagyomány, újévi szokás, kell a lóvé, hátha ettől több lesz stb. Idén úgy döntöttem egészen eltérek a magyaros ízektől és húúúúú, de jól döntöttem. Ezzel az étellel kijelenthetem, hogy megszerettem a lencsét és innentől nem csak újévkor fogom készíteni. Mindig azt mondom, hogy minden étel finom, ha jól van elkészítve. Igaz ez a lencsére is. Nagyon intenzív ízekkel bír, igazi ízbomba. Pikáns, nagyon fűszeres, mennyei. Friss bagettel, házi pitával tunkolva fejedelmi étel az újévi asztalon. Ezzel a "lencsefőzelékkel" csak jól indulhat az év. Ha a vajat lecseréljük kókuszzsírra vagy olívaolajra, akkor teljes értékű vegán ételt kapunk.
Az elkészítése nagyon egyszerű, hiszen csak sorban mindent beledobunk a fazékba, kóstolgatunk és egy kb 20-30 perc múlva kész is van.
Hozzávalók kb 4 személyre:
- kevés vaj
- 15 dkg vörös lencse (bármilyen más lencse is jó)
- 1 szál répa
- 20 dkg édes burgonya
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 400 kókusztej
- 400 ml zöldség alaplé
- 1 db paradicsom
Fűszerek:
- ízlés szerint chili
- 4 tk sárga curry pasta
- 2 dkg friss gyömbér
- 1 marék petrezselyem
- 1 tk római kömény, kurkuma, curry, koriander mag
- 1 marék friss koriander
- só, bors, lime, nádcukor
Elkészítés:
A répát és édesburgonyát pucoljuk meg és vágjuk nagyjából ugyanakkora kockákra.
A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés vajon megfuttatjuk. (Ha vegán ételt szeretnénk készíteni akkor használjunk kókuszzsírt) A fokhagymát és a friss gyömbért reszeljük hozzá.
Vágjuk a paradicsomot is kis kockákra és tegyük hozzá a levesalaphoz.
Szórjuk meg kevés nádcukorral, fűszerezzük curryvel, római köménnyel, chilivel, curry pastával, kurkumával, sóval borssal. Tegyük hozzá a felkockázott répát és édesburgonyát.
Szórjuk hozzá a vörös lencsét, öntsük fel alaplével, valamint a kókusztejjel és kb 25-30 perc alatt főzzük készre. Ha a lencse megpuhult, ízesítsük friss petrezselyemmel, korianderrel, lime-al.
A sűrűséget alaplével állítsuk be igény szerint. Tálaláskor kínáljunk hozzá friss bagettet, házilag készült pitát.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)