Őszintén szólva én nem igazán vagyok oda a karácsonyi klasszikus süteményekért. Valahogy ilyenkor nem kívánom se a bejglit se a zserbót, pedig szeretem. Ilyenkor inkább valami télre hangolódó finomságot készítek. Diósat, mákosat, krémeset, csak más öltözékben. Ezt a fehér csokis diótortát is biztosan el fogom készíteni, hiszen könnyű, gyorsan megvan és mutatós is. Akár karácsonyra, akár szülinapra tökéletes választás lehet.
Hozzávalók 26 cm-es formára:
A diótortához:
- 5 db tojás
- 20 dkg dió
- 15 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 tk szódabikarbóna
A krémhez:
- 20 dkg fehér csoki
- 5 dkg vaj
- 50 dkg mascarpone
Elkészítés:
A tortaforma alját kibéleljük sütő papírral, az oldalát kikenjük vajjal, vagy lefújjuk formaelválasztó spray-vel.
A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval, a sárgáját keverjük ki a cukorral.
Adjuk hozzá a sárgájához a vajat és a lisztet majd a diót is és dolgozzuk össze. A diót elkeverjük kicsit a szódabikarbónához és ezt is hozzáadjuk a vajas, tojásos keverékhez.
Végül óvatosan forgassuk össze a felvert tojás fehérjével, öntsük a torta formába és előmelegített 180 fokos sütőben kb 20-25 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük.
A krémhez a fehér csokit a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk. Vigyázzunk arra, hogy ne rotyogjon a lábosban a víz, csak legyen forró, gőzölgő, különben összeállhat, csomós lehet a csoki.
Ha a csoki megolvadt, dolgozzuk össze a mascarponeval.
A kihűlt tortát vágjuk kettő vagy 3 fele, a rétegeket kenjük meg a krémmel illetve körbe is. Díszítsük kedvünkre magvakkal, gyümölccsel, karamellel.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)