Sose szerettem a gyümölcskenyeret. Nem jött be se ízre, se állagra. Aztán egyszer gondoltam csak kéne varázsolni az ünnepi asztalra. Megnéztem néhány alapreceptet, aztán kicsi alakítottam a hozzávalókon, a mennyiségeken, a belevaló finomságokon egészen addig, míg nem lett olyan, amit most már nem csak karácsonykor, de egész évben bármikor szívesen megeszek. Sőt, szeretem is!
Az egyik legsokoldalúbb sütemény, mert ha van egy jó alapreceptünk, utána bármivel turbózhatjuk. Ez az én változatom. Egy bögre tejjel vagy kakaóval reggelire a legjobb.:)
Elkészítése nagyon egyszerű és napok múlva is finom puha marad, így már az ünnepek előtt néhány nappal is nyugodtan elkészíthetjük.
Hozzávalók egy formára:
12,5 g vaj
250 g finomliszt
100 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
2 ek rum
2 teáskanál sütőpor
1,5 dl tej
3 dkg kandírozott gyümölcs vegyesen
5 dkg étcsokoládé (ízlés szerint)
5 dkg dió
Elkészítés:
Az őzgerinc formánkat kivajazzuk, belisztezzük és félretesszük.
A gyümölcsök és magvak kivételével minden hozzávalót összekeverünk.
Vágjuk durvára kb. 5 dkg diót és 5 dkg étcsokit, majd a kandírozott gyümölccsel együtt adjuk a masszához.
Az így kapott tésztánkat öntsük a kivajazott formába, szórjuk meg a tetejét még kevés dióval, és előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, akkor szépen kijön a formából.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő ünnepi finomságról :)