Fekete szezámmag torta (szénhidrát-csökkentett)
2018. november 23. írta: Palotás Tímea

Fekete szezámmag torta (szénhidrát-csökkentett)

Black friday? Black tányér

 Valahogy megihletett ez a black friday. Napok/ hetek óta ezzel van tele minden. Mindenhol (kamu) akciók, vásárlócsalogató hirdetések. Egyből bevillant, hogy legyen black friday a konyhában is. Így lett a black tányér. Valami édeset szerettem volna, valami sötétet, feketét, egészségeset, diétásat. Ő lett, a fekete szezámmag torta. Azt hiszem nem csak fekete pénteken fog elkészülni. Isteni finom és egyszerű elkészíteni.

A fekete szezámmag jó esetben bármely hipermarketben megtalálható, de én pont nem jártam sikerrel és csak bioboltban tudtam beszerezni. Egy adag áfonyamártással, ezzel a tortával, hmmm...azt hiszem sikerült különlegessé tennem ezt a pénteket. 

fekete_szezammag_torta2.JPG

Hozzávalók 24 cm-es tortaformára:

- 20 dkg fekete szezámmag

- 20 dkg vaj

- 3 db tojás

- 18 dkg nádcukor vagy Xilit

- 10 dkg őrölt mandula

- 35 g teljes kiőrlésű tönköly liszt (nem diétázóknak sima liszt)

- 1 vanília rúd kikapart belseje 

- 1 tk sütőpor

Csoki ganache: (elhagyható)

-20 dkg étcsoki (72 %)

- 1 dl tejszín

Áfonyamártáshoz:

- 20 dkg fagyasztott áfonya

- 5 dkg xilit vagy nádcukor

- pár csepp citromlé

Elkészítés ( kb 45 perc)

A szezámmagot egy serpenyőben picit pirítsuk le, így sokkal finomabb lesz, majd egy késes aprítóba tesszük és pár perc alatt összeaprítjuk, pürésítjük. 

A vajat mikróban olvasszuk fel és keverjük össze a szezámmaggal. 

fekete_szezammag_torta.JPG

A tojásokat keverjük össze a cukorral, vaníliával majd a fekete szezámos-vajas masszával.

A száraz anyagokat keverjük össze (liszt, mandula, sütőpor) és adjuk hozzá a szezámos masszához, majd az egészet dolgozzuk össze csomómentesre. 

Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük a tésztát (vagy használjunk formaelválasztó spray-t) és 180 fokos előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük. (tűpróbával ellenőrizzük, ha nem ragad a tészta, akkor elkészült)

Amíg hűl a torta, elkészítjük a csoki ganache-t. 

A tejszínt és a csokit egy lábosban feltesszük melegíteni. Időnként megkeverve felolvasztjuk a csokit. Ha a csoki teljesen elolvadt, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk pár percig hűlni mielőtt a tortára öntjük.

fekete_szezammag_torta1.JPG

Az áfonyamártáshoz az összes hozzávalót kb 10 perc alatt összefőzzük. 

 

fekete_szezammag_torta3.JPG

Tipp: Használhatunk bármilyen gyümölcsöt, lekvárt, tejszínhabot, sima gyümölcsöt. Akár meg is tölthetjük a tortát. Egy biztos, napokig finom :)

Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr9214388726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása