Valahogy megihletett ez a black friday. Napok/ hetek óta ezzel van tele minden. Mindenhol (kamu) akciók, vásárlócsalogató hirdetések. Egyből bevillant, hogy legyen black friday a konyhában is. Így lett a black tányér. Valami édeset szerettem volna, valami sötétet, feketét, egészségeset, diétásat. Ő lett, a fekete szezámmag torta. Azt hiszem nem csak fekete pénteken fog elkészülni. Isteni finom és egyszerű elkészíteni.
A fekete szezámmag jó esetben bármely hipermarketben megtalálható, de én pont nem jártam sikerrel és csak bioboltban tudtam beszerezni. Egy adag áfonyamártással, ezzel a tortával, hmmm...azt hiszem sikerült különlegessé tennem ezt a pénteket.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformára:
- 20 dkg fekete szezámmag
- 20 dkg vaj
- 3 db tojás
- 18 dkg nádcukor vagy Xilit
- 10 dkg őrölt mandula
- 35 g teljes kiőrlésű tönköly liszt (nem diétázóknak sima liszt)
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 1 tk sütőpor
Csoki ganache: (elhagyható)
-20 dkg étcsoki (72 %)
- 1 dl tejszín
Áfonyamártáshoz:
- 20 dkg fagyasztott áfonya
- 5 dkg xilit vagy nádcukor
- pár csepp citromlé
Elkészítés ( kb 45 perc)
A szezámmagot egy serpenyőben picit pirítsuk le, így sokkal finomabb lesz, majd egy késes aprítóba tesszük és pár perc alatt összeaprítjuk, pürésítjük.
A vajat mikróban olvasszuk fel és keverjük össze a szezámmaggal.
A tojásokat keverjük össze a cukorral, vaníliával majd a fekete szezámos-vajas masszával.
A száraz anyagokat keverjük össze (liszt, mandula, sütőpor) és adjuk hozzá a szezámos masszához, majd az egészet dolgozzuk össze csomómentesre.
Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük a tésztát (vagy használjunk formaelválasztó spray-t) és 180 fokos előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük. (tűpróbával ellenőrizzük, ha nem ragad a tészta, akkor elkészült)
Amíg hűl a torta, elkészítjük a csoki ganache-t.
A tejszínt és a csokit egy lábosban feltesszük melegíteni. Időnként megkeverve felolvasztjuk a csokit. Ha a csoki teljesen elolvadt, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk pár percig hűlni mielőtt a tortára öntjük.
Az áfonyamártáshoz az összes hozzávalót kb 10 perc alatt összefőzzük.
Tipp: Használhatunk bármilyen gyümölcsöt, lekvárt, tejszínhabot, sima gyümölcsöt. Akár meg is tölthetjük a tortát. Egy biztos, napokig finom :)
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)