Egy finom, tartalmas leves felér egy komplett főétellel. Forrón, egy nagy kanál tejföllel, egy szelet ropogós kenyérrel tökéletes választás akár ebédre, akár vacsorára. Igazi magyar finomság. Édesanyám kedvenc levese, ha eljön vendégségbe mindig ezt kéri tőlem:) A fázis fotóknak köszönhetően a nagyon kezdő játékosok is nyugodt szívvel hozzáállhatnak, nagyon egyszerűen elkészíthető!
Hozzávalók 6 személyre:
10 dkg kolozsvári szalonna
1 fej nagy vöröshagyma
2 db paradicsom
1 db tv paprika
40 dkg sertéscomb
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
3 fej csiperke
10 dkg friss vargánya vagy
3 dkg szárított vargánya
10 dkg csipetke tészta
1 csokor petrezselyem
só, bors, fokhagyma, füstölt pirospaprika
1,2 l víz
A habaráshoz:
150 gr tejföl
1 ek liszt
Elkészítés:
A szalonna zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát. A paradicsomot éles kézzel lehámozzuk, majd felkockázzuk. A paprikát kimagozzuk. Összekockázhatjuk. Én egybe szoktam beletenni és a végén kiszedem, tálalásnál már nem szeretem benne.
Adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát a hagymához. A húst vágjuk falatnyi kockákra. Ha a paradicsom összeesett, adjuk hozzá a húst is és kifehéredésig pirítsuk.
A sárga és fehérrépát daraboljuk fel. Én egy hullámos kést választottam most.
Ha a hús kifehéredett, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a pirospaprikát majd keverjük össze. Ezután tegyük vissza a tűzre.
Adjuk hozzá a répákat és öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Addig főzzük, míg a hús megpuhul. (Kb. 1 óra) Fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával.
Ha szárított gombával dolgozunk, áztassuk be. A csiperkét szeleteljük fel.
A tejfölt a liszttel kikeverjük.
Ha már majdnem puha a hús, adjuk hozzá a csipetkét.
Majd a gombát és a petrezselymet is.
Ha egészbe tette valaki a paprikát, mint én, akkor most távolítsuk el.
Ha a csipetke megpuhult, behabarjuk a levest. A tejfölhöz adunk egy kicsit a levesből, hogy hő-kiegyenlítsünk és így adjuk hozzá a leveshez. Ha így csináljuk nem lesz csomós a tejföl a levesünkben.
a bakonyi betyárlevesünk el is készült. Friss petrezselyemmel, tejföllel tálaljuk.