A sült krumplit mindenki szereti. Bármilyen húshoz kiváló köret, de önmagában egy kis mártogatóssal is mennyei étek. Persze, ha jól van elkészítve. Mindenki a tökéletes, kívül ropogós, belül puha krumplira vágyik. No persze ne a gyorsfagyasztott, vagy gyorséttermek krumpliját válasszuk! Magunk is elérhetjük a tökéletes állagot, ha néhány fontos dolgot betartunk. Ha tökéletes sült krumplira vágysz, próbáld ki ezt a receptet!
Hozzávalók:
- 0,5 kiló jó minőségű krumpli
- zsír vagy olaj (kb fél liter)
Elkészítés:
A burgonyánkat pucoljuk meg és vágjuk számunkra tetsző hasábokra. Én most egy hullámos kést szedtem elő.
Alaposan mossuk meg, 3-4x is engedjünk rá friss vizet, hogy a keményítőt minél jobban ki tudjuk áztatni.
Dobjuk bele forrásban lévő vízbe, amihez adtunk egy teáskanál ecetet és kb. 25-30 perc alatt főzzük jó puhára, majd szedjük ki konyhai papírtörlőre.
Egy lábosba tegyünk annyi zsiradékot, hogy a burgonyát majd ellepje. A legjobb zsiradék a kacsazsír, de használhatunk disznózsírt vagy sima sütőolajat is. Közepesen forró olajban süssük aranybarnára, majd szedjük ki papírtörlőre.
Tipp: ha vendégeket várunk és elő szeretnék készülni, akkor az alábbiak szerint járjunk el:
Ha megfőtt a krumpli süssük elő egy lábosban kb. 2-3 percig amíg kap egy világos kérget. Szedjük ki, csepegtessük le, és tegyük a fagyasztóba. Így 2-3 napig nyugodtan tárolhatjuk, és csak frissen ki kell sütni.
Kínáljuk házi majonézzel, tartár mártással vagy csak fokhagymás, zöldfűszeres tejföllel. Köretként bármilyen sült húshoz tökéletes választás.