Sokszor eszembe jut ez a finomság, mikor gyerekkorunkban nagymamám készítette, az egész házat átjárta a finom illat. Egy kiadós leves után nincs is szükség másodikra, ha ilyen finomságot teszünk az asztalra. Ha a kelesztési időt nem nézzük, akkor igazából alig van vele munka, a végeredmény mégis finom és laktató. Ezzel az adaggal garantáltan jól lakik a család. Az alaptésztából isteni kalács vagy fánk is készíthető. Próbáljátok ki úgy is!
Hozzávalók 12 db-hoz:
50 dkg liszt
8 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
2 tojássárgája
1 tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
25 dkg túró
5 dkg cukor
3 ek búzadara
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
citromhéj
pár csepp citromlé
Elkészítés géppel:
Ha géppel dolgozunk, nem szükséges az élesztőt külön felfuttatni.
A keverő tálba tegyük bele a lisztet, élesztőt, tojást és porcukrot. Gépi turmix nyújtókarával kezdjük el összedolgozni. Folyamatosan adjuk hozzá a meleg tejet és az előzőleg megolvasztott vajat. Ha szép rugalmas a tésztánk (kb 4-5 perc) fedjük le, és hagyjuk kelni kb 40-50 percet.
Amíg kel a tésztánk készítsük el a tölteléket. Ehhez az összes hozzávalót keverjük össze.
Amikor kb. duplájára nőtt a tésztánk, nyújtsuk ki kb fél centi vastagra, vágjuk 12 felé, és osszuk el rajta a tölteléket. Ha van némi idény gyümölcsünk tegyünk rá néhányat az íz fokozása érdekében.
Fogjuk össze a 4 sarkát, csavarjuk meg, és kicsit nyomjuk vissza a tésztába, így nem fog szétnyílni sülés közben. A tetejét kenjük meg tojássárgájával.
Tegyük be a hideg sütőbe, állítsuk 180 fokra, és süssük készre 35-40 perc alatt. A hideg sütőbe téve még sülés közben is kel a tészta. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítés kézzel:
Az élesztőt kevés langyos tejjel keverjük el. Szórjuk meg egy csipet cukorral, és egy kis liszttel, majd kb. 10 perc alatt futtassuk fel az élesztőt meleg helyen.
A liszthez adjuk hozzá a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a porcukrot. Lassan kezdjük el összedolgozni. Adjuk hozzá a maradék tejet és olvasztott vajat, majd körkörös mozdulatokkal dolgozzuk ki a tésztát addig, míg szép egynemű lesz.
A továbbiakban a fentiek szerint járunk el.
Jó étvágyat!