Túrós batyu
2018. június 28. írta: Palotás Tímea

Túrós batyu

Klasszikus nagymama recept ráérős napokra

Sokszor eszembe jut ez a finomság, mikor gyerekkorunkban nagymamám készítette, az egész házat átjárta a finom illat. Egy kiadós leves után nincs is szükség másodikra, ha ilyen finomságot teszünk az asztalra. Ha a kelesztési időt nem nézzük, akkor igazából alig van vele munka, a végeredmény mégis finom és laktató. Ezzel az adaggal garantáltan jól lakik a család. Az alaptésztából isteni kalács vagy fánk is készíthető. Próbáljátok ki úgy is! 

turos_batyu.jpg

Hozzávalók 12 db-hoz:

50 dkg liszt

8 dkg vaj

5 dkg porcukor

3 dkg élesztő

2,5 dl langyos tej

2 tojássárgája

1 tojássárgája a kenéshez

A töltelékhez:

25 dkg túró

5 dkg cukor

3 ek búzadara

1 tojás

1 cs vaníliás cukor

citromhéj

pár csepp citromlé

Elkészítés géppel:

Ha géppel dolgozunk, nem szükséges az élesztőt külön felfuttatni.

A keverő tálba tegyük bele a lisztet, élesztőt, tojást és porcukrot. Gépi turmix nyújtókarával kezdjük el összedolgozni. Folyamatosan adjuk hozzá a meleg tejet és az előzőleg megolvasztott vajat. Ha szép rugalmas a tésztánk (kb 4-5 perc) fedjük le, és hagyjuk kelni kb 40-50 percet.

Amíg kel a tésztánk készítsük el a tölteléket. Ehhez az összes hozzávalót keverjük össze.

Amikor kb. duplájára nőtt a tésztánk, nyújtsuk ki kb fél centi vastagra, vágjuk 12 felé, és osszuk el rajta a tölteléket. Ha van némi idény gyümölcsünk tegyünk rá néhányat az íz fokozása érdekében.

Fogjuk össze a 4 sarkát, csavarjuk meg, és kicsit nyomjuk vissza a tésztába, így nem fog szétnyílni sülés közben. A tetejét kenjük meg tojássárgájával.

turos_batyu1.jpg

Tegyük be a hideg sütőbe, állítsuk 180 fokra, és süssük készre 35-40 perc alatt. A hideg sütőbe téve még sülés közben is kel a tészta. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítés kézzel:

Az élesztőt kevés langyos tejjel keverjük el. Szórjuk meg egy csipet cukorral, és egy kis liszttel, majd kb. 10 perc alatt futtassuk fel az élesztőt meleg helyen.

A liszthez adjuk hozzá a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a porcukrot. Lassan kezdjük el összedolgozni. Adjuk hozzá a maradék tejet és olvasztott vajat, majd körkörös mozdulatokkal dolgozzuk ki a tésztát addig, míg szép egynemű lesz.

A továbbiakban a fentiek szerint járunk el.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr2614078063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása