A tócsnit rengetegen ismerik, legtöbbször krumpliból készítik, különös ismertető jele, hogy mindenhol másképp hívják :) Ismertebb nevei még a bodag, reszelt krumpli, lapcsánka, prósza. Régen a szegény családok közkedvelt étele volt. Mára viszont már különböző zöldségből készülő, extra fűszerezéssel megbolondított, közkedvelt finomság lett. Esszük akár önmagában egy kis szósszal, vagy köretként. Ha már tombol a cukkini szezon, akkor készítsük ebből, egy kis parmezánnal pedig szerintem még finomabb. Foci Vb szurkolásra erősen ajánlott :)
Hozzávalók 2 főre:
2 db cukkini
2 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
kb 4-5 ek liszt
1 csokor petrezselyem
5 dkg parmezán
só,bors
Elkészítés (kb 20 perc)
A cukkinit lereszeljük, enyhén besózzuk, és kb. 10-15 percet állni hagyjuk, hogy kiengedje a levét. Felhasználás előtt ezt a levet nem csak leöntjük, de kis is nyomkodjuk!
A hagymát apró kockákra vágjuk, a parmezánt lereszeljük, és a többi hozzávalóval együtt hozzáadjuk a cukkinihez. Külön ne sózzuk, hiszen az elején lesóztuk a cukkinit, illetve a parmezán is sós!
Annyi liszttel keverjük el, hogy egy sűrű masszát kapjunk. Ez kb. 4-5 evőkanálnyit jelent.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és egy darab tócsnihoz kb. 1 evőkanál masszát teszünk bele, majd elnyomkodjuk kb. 0,5-1 cm vastagra.
Közepes hőmérsékleten aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassuk a felesleges olajat.
Tálalhatjuk tejföllel vagy fokhagymás görög joghurttal.