A paradicsom és a bazsalikom együtt verhetetlen. Így van ez ebben a levesben is. Ha szereted az olasz konyhát és a fűszeres ízeket, mindenképp próbáld ki! A kéksajttal pedig igazán különlegessé válik. Egy szelet pirítóssal, crutonnal laktató is. Hidegen is, melegen is nagyon finom.
Hozzávalók kb 1 liter leveshez:
400 gramm hámozott paradicsom konzerv
1 fej hagyma
1 pritamin paprika
1 dl fehér bor
1 gerezd fokhagyma
1 liter alaplé
só, bors, bazsalikom, oregánó
100 gramm gorgonzola vagy más kéksajt
Elkészítés ( kb 30 perc)
A hagymát kevés olívaolajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott paprikát. Ha megpárolódott, öntsük fel fehér borral. Várjuk meg, míg a bor elpárolog és csak ekkor adjuk hozzá a hámozott paradicsomot és a fokhagymát. Öntsük fel az egészet alaplével, és főzzük készre a levest kb 20 perc alatt.
Ízlés szerint fűszerezzük bazsalikommal, és oregánóval.
Egy botmixer segítségével pürésítsük le. Ha sűrűnek találjuk levest, vízzel vagy tejszínnel hígítsunk rajta.
Tálaláskor szórjuk meg kéksajttal, vagy parmezánnal. Kínálhatjuk ropogós krutonnal is, de önmagában is igazán tartalmas leves.
Jó étvágyat :)