Szeretem a krémleveseket. Könnyen elkészíthetőek, gyorsan megvan és rengetegféle módon lehet variálni.
A zöldborsót nem csak tavasszal használom. Az a fajta zöldség, ami nagyon jól bírja a fagyasztást, így bármikor el lehet készíteni ezt a finom levest is. A lágy kecskesajt ,a fűszeres kolbászmártás nagyon jól harmonizál a krémes zöldborsóval.
Tálalásnál csorgassuk meg pár csepp olívaolajjal és igazán dekoratív, különleges levest tehetünk az asztalra.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 db répa
- 2 ek olívaolaj
- 0,7 kg borsó
- 800 ml csirke vagy zöldség alaplé
A kecskesajt golyóhoz:
- 200 g kecskesajt (fejenként 2-3 golyóhoz)
- kb 5-10 dkg serrano vagy fekete erdő sonka
A kolbászmártáshoz:
- 5 dkg kolbász
- 2-3 ek sűrített paradicsom
- 1 dl víz
Elkészítés:
A hagymát kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a répát és még pár percig együtt pároljuk. A zöldségekhez hozzáadjuk a borsót.
Felöntjük az alaplével, lefedjük és kb. 30 perc alatt készre főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Egy botmixer segítségével pürésítjük. Ha igazán finom, krémes levest szeretnénk, szűrjük át! Ha túl sűrű tejszínnel vagy alaplével hígítsuk.
A sajtgolyóhoz A sonkát nagyon apró kockákra vágjuk. A kecskesajtból enyhén nedves kézzel golyókat formálunk és a sonkába forgatjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.
A kolbászmártáshoz a kolbászt felkockázzuk és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és az 1 dl vizet, majd egy botmixer segítségével leturmixoljuk, majd átszűrjük.
Tálaláskor a levesbe óvatosan beletesszük a kecskesajt golyót és egy kis kanál kolbász mártást, locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal, de néhány szem egész borsót is tehetünk mellé.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)