Karácsonyi meggyes-mákos pite
2018. december 23. írta: Palotás Tímea

Karácsonyi meggyes-mákos pite

Linzer tészta Karácsonyra hangolva

Egy puha omlós tészta, finom krémes töltelékkel. A meggy-mák páros verhetetlen és ha már karácsony, akkor kicsit igazodtam a küllemben is. Ez az a süti amit karácsony második napján is elő lehet szedni a tarsolyból, ha már elfogyott a bejgli, vagy unjuk a zserbót, hiszen napok múlva is puha, omlós marad. Sőt! Igazából 2-3 naposan az igazi! Készíthetjük bármilyen töltelékkel, bármilyen formával a tetején.

 meggyes_makos_pite3.jpg

Hozzávalók egy formára:

- 35 dkg liszt

- 25 dkg vaj

- 5 dkg porcukor

- 1 citrom reszelt héja

- 1 vaníliás cukor

A töltelékhez:

- 10 dkg mák

- kb 0,5 dl tej

- 1 ek porcukor

- meggybefőtt vagy lekvár

Elkészítés:

A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval. Dolgozzunk gyorsan, hogy a vajnak ne legyen ideje átmelegedni. Ha összeállt a tésztánk, fóliába csomagoljuk és a fagyasztóba tesszük kb fél órára.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Ha kidermedt a tésztánk b 2/3 részét kinyújtjuk és belenyomkodjuk a formába, nem gond ha eltörik vagy hiányos, a leeső részekkel pótoljuk ki, végeredményben nem fog látszani.

Egy villa segítségével szurkáljuk meg és süssük elő kb 10 perc alatt.

A mákot keverjük össze a porcukorral és egy kis tejjel, hogy kicsit összeálljon. 

Borítsuk az elősütött pite formánkra, kenjük meg meggylekvárral vagy szórjuk meg meggyszemekkel.

Vegyük ki a fagyasztóból a maradék tésztát és különböző formákat szúrjunk, amivel díszíthetjük a tetejét vagy csak egy sajtreszelő nagy lyukú felén reszeljük rá, majd toljuk vissza a sütőbe és kb 35 perc alatt süssük aranybarnára. Sütés előtt még megszórhatjuk dekorcukorral.

Hagyjuk a formában kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

meggyes_makos_pite4.jpg

 Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr8214509210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása