Egy puha omlós tészta, finom krémes töltelékkel. A meggy-mák páros verhetetlen és ha már karácsony, akkor kicsit igazodtam a küllemben is. Ez az a süti amit karácsony második napján is elő lehet szedni a tarsolyból, ha már elfogyott a bejgli, vagy unjuk a zserbót, hiszen napok múlva is puha, omlós marad. Sőt! Igazából 2-3 naposan az igazi! Készíthetjük bármilyen töltelékkel, bármilyen formával a tetején.
Hozzávalók egy formára:
- 35 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 10 dkg mák
- kb 0,5 dl tej
- 1 ek porcukor
- meggybefőtt vagy lekvár
Elkészítés:
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval. Dolgozzunk gyorsan, hogy a vajnak ne legyen ideje átmelegedni. Ha összeállt a tésztánk, fóliába csomagoljuk és a fagyasztóba tesszük kb fél órára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Ha kidermedt a tésztánk b 2/3 részét kinyújtjuk és belenyomkodjuk a formába, nem gond ha eltörik vagy hiányos, a leeső részekkel pótoljuk ki, végeredményben nem fog látszani.
Egy villa segítségével szurkáljuk meg és süssük elő kb 10 perc alatt.
A mákot keverjük össze a porcukorral és egy kis tejjel, hogy kicsit összeálljon.
Borítsuk az elősütött pite formánkra, kenjük meg meggylekvárral vagy szórjuk meg meggyszemekkel.
Vegyük ki a fagyasztóból a maradék tésztát és különböző formákat szúrjunk, amivel díszíthetjük a tetejét vagy csak egy sajtreszelő nagy lyukú felén reszeljük rá, majd toljuk vissza a sütőbe és kb 35 perc alatt süssük aranybarnára. Sütés előtt még megszórhatjuk dekorcukorral.
Hagyjuk a formában kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)