Karácsony közeledtével egyre inkább előtérbe helyezem a gasztro-ajándékokat. A kézzel készült ajándékok valahogy mindig sokkal személyesebbek szerintem.
Ezeket a kekszeket készíthetjük gyerekekkel is a téli-szünet idején, biztosan élvezni fogják és a nagymamáék is igazán boldogok lesznek egy ilyen ajándékkal.
Sőt! A "Sajátsüti" jóvoltából, saját névre szóló, egyedi sütikiszúrót is rendelhettek, így tényleg nincs visszaút a tökéletes ajándékhoz. Hamarosan nekem is elkészül a saját Zsengezsályás kiszúrom, tervezd meg te is a sajátot és készítsd el ezt az isteni levendulás kekszet. A sajátsüti kiszúróról bővebben itt találsz információt.
Hozzávalók kb 45 db kekszhez:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj (jó minőségű vajat használjunk!)
- 10 dkg porcukor
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 1 tk sütőpor
- 1 tojás
- 2 kanál szárított levendula
Elkészítés:
A tészta összeállításához nem szükséges elővennünk semmilyen gépi segítséget, kézzel is pikk pakk össze tudjuk állítani.
A száraz összetevőket keverjük össze (liszt, porcukor, sütőpor, vanília, levendula).
Adjuk hozzá a lágy, puha vajat, tojást és kézzel vagy fakanállal dolgozzuk össze. Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Csak akkor fogunk tudni szépen dolgozni a tésztával, ha kemény a tésztánk. (Ha sietünk, vegyük igénybe a fagyasztó segítségét nyugodtan.)
A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Ha a tésztánk kidermedt, jól kilisztezett deszkán nyújtsuk ki kb 3-4 mm vastagra. A formánkat is lisztezzük folyamatosan, hogy ne ragadjon. Szaggassuk ki, sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe és 8-10 perc alatt süssük szép világosra.
Jól záródó dobozban hetekig omlós marad, így nyugodtan készíthetünk nagyobb adagot is, mert hamar elkapkodja majd a család.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő ünnepi finomságról :)