A libamáj egy igen drága alapanyag. Ahhoz, hogy élvezhessük az isteni finom ízét, sokan és sokat dolgoznak azért, hogy annak a derék libának, olyan szép nagy mája legyen. Sok ember rá se néz a boltok polcain, hiszen ennyiért rengeteg más színhúst tudnak venni. A zsírban sült libamájat azért szeretem, mert akár hosszú hetekig kiélvezhetjük ezt a nemes eledelt, és ha így nézzük, leosztjuk, úgy rájöhetünk, hogy pont annyiba fog kerülni, mintha az olcsó virslit vagy felvágottat ennénk. Ez meg azért mégiscsak libamáj.
Pirítósra kenve tökéletes reggeli vagy ünnepi előétel, egy kis lila hagymával, paradicsommal. Ha ügyelünk arra hogy a kis edényben eltett májat mindig befedje a zsír, akkor garantáltan nem fog megromlani. Közelednek az ünnepek, mindenképp érdemes kipróbálni, hiszen tökéletes gasztorajándék is lehet!
Hozzávalók 2 kis üvegre:
Kb 30-40 dkg libamáj
0,5 kg kacsazsír
fél vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
Elkészítés: (Kb 20 perc):
A zsírt egy fazékban közepes hőfokon felolvasztjuk. A libamáj ereit eltávolítjuk és nagyobb darabokra vágjuk.
Ha a zsír felolvadt, tegyük bele a libamáj darabokat. Akkor jó, ha ellepi. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát. A fokhagymát ne pucoljuk meg! Közepes lángon időnként megkeverve süssük kb 10-15 percig.
A májat kis befőttes üvegbe vagy jénaiba tesszük. A fokhagymát nyomkodjuk ki a héjából és dobjuk mellé nyugodtan azt is, isteni finom lesz majd kenyérre kenve.
Öntsük le annyi zsírral, amennyi ellepi. Ha kihűlt, hűtőben tároljuk.
Ha fogyasztunk belőle, figyeljünk rá, hogy a zsír mindig betakarja a májat, csak így tartható el hetekig!
Tipp: Ha van olyan családtagod, ismerősöd, akit nem tudsz mivel meg lepni, díszítsd ki szépen a befőttes üveget, és máris tökéletes gasztroajándék lesz belőle karácsonyra, aminek biztosan örülni fog a címzett.
Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)