Ha néha az időjáráson nem is észleljük, az első jele annak, hogy beköszöntött az ősz az az, hogy a piacokat, zöldségeseket elárasztják a szebbnél szebb tökök. Jöhet a faragás, a sült tök evés. Gyerekkoromban nagymamám gyakran készített sparheltben sült tököt. Kis mézzel megcsurgatva az volt a nasink. Őszinte leszek, nálam ez olyan volt, mint a spenót evés, mindig elmondták, hogy egészséges, de akkor is utáltam :D Aztán teltek az évek, felnőtt lettem, elkezdtem főzni és egy csomó gyerekkori rémálmomról kiderült, hogy bizony megannyi módja van a felhasználásnak és bizony tud az finom is lenni. Így lett ez a sütőtökkel is. Mára megszerettem és határozottan merem állítani, hogy finom. Most egy pikáns sütőtök krémlevest készítettem belőle.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sütőtök
1 kis fej vöröshagyma
1 dl fehér bor
400 ml kókusztej (konzerv)
0,5 l liter alaplé (megmaradt, átszűrt húsleves)
3 dkg friss gyömbér
1 tk curry
só, bors
Tálaláshoz:
egy marék hántolt tökmag
pár csepp tökmagolaj
A sütőtököt vágjuk nagyobb darabokra. Enyhén sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg kevés olajjal és toljuk a sütőbe 200 fokon kb 40 percre, amíg megpuhul. Ha a tök puha, kaparjuk le a héjról egy tálba.
Egy fazékban olajat hevítünk és megpároljuk a felkockázott hagymát, majd hozzáadjuk a fehérbort.
Ha a bor elpárolódott, adjuk hozzá a krémes sütőtököt, a kókusztejet és annyi alaplevet, hogy turmixolásnál kellő sűrűséget kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a gyömbérrel és a curryvel. Forraljuk fel, majd egy botmixer segítségével turmixoljuk le. Ha túl sűrűnek érezzük, akkor hígítsuk még alaplével. (összesen kb fél literre lesz szükség).
A selymes állag eléréséhez szűrjük át a levest. El is készült az ízletes sütőtök-krémlevesünk, tálaljuk pirított tökmaggal és pár csepp tökmag olajjal, hogy kimaxoljuk azt a tököt :)