Sütőtökkrémleves
2018. október 01. írta: Palotás Tímea

Sütőtökkrémleves

pikáns sütőtök gyömbérrel és kókusztejjel

Ha néha az időjáráson nem is észleljük, az első jele annak, hogy beköszöntött az ősz az az, hogy a piacokat, zöldségeseket elárasztják a szebbnél szebb tökök. Jöhet a faragás, a sült tök evés. Gyerekkoromban nagymamám gyakran készített sparheltben sült tököt. Kis mézzel megcsurgatva az volt a nasink. Őszinte leszek, nálam ez olyan volt, mint a spenót evés, mindig elmondták, hogy egészséges, de akkor is utáltam :D Aztán teltek az évek, felnőtt lettem, elkezdtem főzni és egy csomó gyerekkori rémálmomról kiderült, hogy bizony megannyi módja van a felhasználásnak és bizony tud az finom is lenni. Így lett ez a sütőtökkel is. Mára megszerettem és határozottan merem állítani, hogy finom. Most egy pikáns sütőtök krémlevest készítettem belőle.

 

sutotok_kremleves.JPG

 

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sütőtök

1 kis fej vöröshagyma

1 dl fehér bor

400 ml kókusztej (konzerv)

0,5 l liter alaplé (megmaradt, átszűrt húsleves)

3 dkg friss gyömbér

1 tk curry

só, bors

Tálaláshoz: 

egy marék hántolt tökmag

pár csepp tökmagolaj

A sütőtököt vágjuk nagyobb darabokra. Enyhén sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg kevés olajjal és toljuk a sütőbe 200 fokon kb 40 percre, amíg megpuhul. Ha a tök puha, kaparjuk le a héjról egy tálba.

Egy fazékban olajat hevítünk és megpároljuk a felkockázott hagymát, majd hozzáadjuk a fehérbort.

Ha a bor elpárolódott, adjuk hozzá a krémes sütőtököt, a kókusztejet és annyi alaplevet, hogy turmixolásnál kellő sűrűséget kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a gyömbérrel és a curryvel. Forraljuk fel, majd egy botmixer segítségével turmixoljuk le. Ha túl sűrűnek érezzük, akkor hígítsuk még alaplével. (összesen kb fél literre lesz szükség).

sutotok_kremleves1.jpg

 

A selymes állag eléréséhez szűrjük át a levest. El is készült az ízletes sütőtök-krémlevesünk, tálaljuk pirított tökmaggal és pár csepp tökmag olajjal, hogy kimaxoljuk azt a tököt :)

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr8514274701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása