Körtebefőtt
2018. szeptember 25. írta: Palotás Tímea

Körtebefőtt

Tartósítószer - mentes kamrábavaló

Szeretem feltölteni a kamrát télire. Mikor beállnak a hideg napok jó érzés elővenni egy-egy üveg lekvárt, savanyúságot vagy befőttet. Minek rohannánk a boltba, ha otthon pillanatok alatt elkészíthetjük és negyed annyiba se kerül. Kaptam néhány kiló isteni finom körtét, így nem volt kérdés számomra, hogy egy részét télen is szeretném élvezni. Mint a lekvárjaimat is, úgy a befőttet is tartósítószer nélkül teszem el, így igazán egészséges és finom végeredményt kapunk.

korte_befott.jpg

Hozzávalók:

- 1,5 kg körte

- 1 liter víz

- 40 dkg cukor

Áztatáshoz:

- 1 tk citromsav

- 2 liter víz

 Elkészítés:

A körtét meghámozzuk, eltávolítjuk a magházat és citromsavas vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg.

A felöntő léhez 1 liter vizet tegyünk fel főni a cukorral. Ha elolvadt a cukor kicsit tegyük félre hűlni.

A körtéket tegyük befőttes üvegekbe, öntsük fel a cukros lével úgy hogy a körtéket ellepje. Ha valaki szereti tehet hozzá egy kis fahéjat vagy szegfűszeget. Ennél a pontnál egy késhegynyi nátrium-benzonátot szórhatunk a tetejére. Én ennek nem vagyok a híve, igyekszem egészségtudatosan élni, illetve ha megfelelően sterilizáljuk az üvegeket és dunsztoljuk, akkor az segít a tartósításban, felbontás után meg úgyis hamar elfogy :)

Tegyünk az üveg szájára befőző fóliát, majd nagyon szorosan csavarjuk rá a befőttesüveg tetejét.

A dunsztoláshoz egy mély lábos aljára tegyünk egy rácsot vagy egy konyharuhát, hogy a hőtől ne repedjenek fel az üvegek. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kb félig ellepje az üvegeket. (3. kép) 

korte_befott1.JPG

Forraljuk fel, majd vegyük vissza annyira hogy csak gyöngyözzön a víz alatta. Így főzzük 20-25 percig. 

Vegyünk elő egy vastag takarót és gondosan betakarva a körtebefőtteket 1-2 napig hagyjuk benne, hogy minél lassabban tudjon kihűlni. Ezzel a módszerrel tuti nem fog megromlani tartósítószer nélkül sem.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr514243643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása