a harcsapaprikás elkészítése nagyon egyszerű, még kezdő háziasszonyok is nyugodt szívvel nekiállhatnak, hiszen az egyik leggyorsabban elkészíthető magyar klasszikus ételünk. A legtöbb családban sajnos csak ünnepekkor kerül elő a hal, pedig ma már nagyon egyszerű beszerezni, és már az árban sem elérhetetlen egy-egy halfajta. A harcsapaprikás alap körete a túrós csusza, ami elsőre furának tűnhet a többi pörköltnél megszokott galuska, tészta, krumpli után, de mégis annyira jó páros együtt, hogy eszembe se jutna mással enni.
Hozzávalók kb 4 személyre:
- 1 kg harcsafilé
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 1 tv-paprika
- só
- bors
- 2 tk pirospaprika
- 1 ek liszt + a hal előkészítséhez
- 1,5 dl tejföl
- 5 dkg füstölt szalonna
A csuszához:
- 25 dkg túró
- 25 dkg csusza tészta
- 2 kanál tejföl
Elkészítés:
A szalonna zsírját olvasszuk ki egy közepesen forró serpenyőben. A kész pörcöket szedjük ki, tegyük félre tálalásig.
A halat vágjuk fel nagyobb darabokra, sózzuk meg, és kicsit forgassuk meg lisztben, a visszamaradt zsiradékon nagy lángon pirítsuk le, majd szedjük ki.
Készítsük el a pörköltalapot. A serpenyőbe dobjuk bele az apró kockákra vágott vöröshagymát és dinszteljük meg. Tegyük bele a kockára vágott paprikát és paradicsomot majd a tűzről félrehúzva szórjuk meg pirospaprikával. Keverjük el, és csak utána tegyük vissza a tűzre, különben megkeseredik a paprika.
Ha a pörkölt alapunk elkészült, jöhet bele a harcsa, öntsük fel kis vízzel, és pároljuk még kb 10 percig.
Addig a lisztet keverjük el a tejföllel. A szaftból adjunk hozzá valamennyit, keverjük el (hőkiegyenlítés) és így adjuk hozzá a pörkölthöz.
Közben a csusza tésztát főzzük ki és keverjük el a túróval illetve kb 2 kanál tejföllel.
Együtt tálaljuk.