Sajtos pogácsa
2018. július 06. írta: Palotás Tímea

Sajtos pogácsa

Minden alkalomra tökéletes nagyi recept

Az egyik kedvenc illatom az olvadozó, sült sajt illata. Mindenkinek megvan ez az érzés, ahogy elsétálsz egy pékség mellett vagy a boltok péksütis részlegénél, és megcsap az illat? Mindegy, hogy ebéd után, vagy ha eszedbe sem jut az éhség, akkor is megkívánod.

A sajtos pogácsa az, amit bármilyen alkalomra készíthetünk, lehet az ünnep, szülinap, kerti party vagy csak egy egyszerű vasárnap délután. Ez az, amit mindig mindenkor elkapkod mindenki, mert nem lehet abbahagyni, nem lehet megunni. Ez az ősrégi recept még a nagymamámtól való. Gyakran készítem és még sosem okozott csalódást. Próbáld ki te is!

sajtos_pogacsa1_jpg.JPG

Hozzávalók kb 50 dkg-hoz:

20 dkg vaj

40 dkg liszt

2 db tojás

1 kis tejföl

2,5 dkg élesztő

1 dl langyos tej

15 dkg sajt

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Készítsük el a kovászt. Ehhez az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk el. Szórjuk meg egy csipet cukorral és egy kis liszttel, majd tegyük félre meleg helyre kb. 10 percre. Akkor jó, ha az élesztő szépen felhólyagosodik.

A lisztet a vajjal és egy csipet sóval morzsoljuk el. A tejfölt keverjük el a tojással.

A lisztbe beletesszük a felfuttatott élesztőt és a tejfölös tojást, majd jól összedolgozzuk. Könnyű tésztát kell kapjunk. 

Takarjuk le és hagyjuk kelni meleg helyen. Körülbelül 30 perc után nyújtsuk ki nagyjából 1,5 centire, összehajtogatjuk. Tíz perc múlva megint kinyújtjuk és összehajtogatjuk. Ezt háromszor ismételjük meg.

Megint kinyújtjuk kb 1,5 centi vastagra. Megkenjük tojással, sózzuk, majd megszórjuk reszelt sajttal. 

Pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, és kezünkkel kicsit formázzuk, sodorjuk meg. Így a sütőben felfele fog nőni a pogácsánk, nem fog elfolyni és nem lesz lapos. 

sajtos_pogacsa.JPG

Lehetőség szerint magas falú tepsibe pakoljuk őket egymástól kb 2 centire, hogy ne nőjenek össze.

180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

 sajtos_pogacsa2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr1314092841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása