Ez a sült paprika krémleves az egyik kedvenc levesem. Azáltal, hogy a paprikát megsütjük, kap egy édes, füstös ízt, ami igazán pikánssá teszi. Gyorsan elkészíthető, így kezdőknek is szívből ajánlom, nehéz elrontani :)
Hozzávalók 2 személyre:
500 gramm kápia paprika
0,5 l zöldség alaplé vagy megmaradt húsleves
1 kis fej vörös vagy salott hagyma
2 dl főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma
só, bors, kevés olaj
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A paprikákat kicsumázzuk, kimagozzuk és egy tepsire sorakoztatjuk őket. Dobjunk mellé két gerezd fokhagymát. Nem kell megpucolni, ha megsült, szépen ki lehet nyomni majd a krémes fokhagymát. Kevés olajjal locsoljuk meg és toljuk a sütőbe kkb 30 percre. Akkor jó, ha szépen megfeketedik a paprika bőre.(2.kép)
Ha megsült, még forrón takarjuk le egy alufóliával kb 10 percre, hogy a bőre felpuhuljon.
Szedjük le a bőrét, és vágjuk fel nagyobb darabokra.
Kevés olajon pároljuk meg a kockára vágott hagymát. Adjuk hozzá a sült paprikát, fokhagymát és öntsük fel annyi alaplével, ami ellepi. Ez kb liter. Ha felforrt, turmixoljuk össze, sózzuk, borsozzuk. Hígítsuk tejszínnel igény szerinti állagig. Kb 1,5-2 dl tejszín szerintem bőven elegendő.
Tálaláshoz én házi töltött tésztát választottam, de kínálhatjuk ropogós kenyér kockákkal, pirított magvakkal, márvány vagy kecskesajttal illetve önmagában egy szelet pirítóssal is isteni.
Elkészítési idő: Kb 40 perc