Lángos
2018. szeptember 16. írta: Palotás Tímea

Lángos

Nyárzáró strandkaja otthonra

Ha van valami amiért érdemes bűnbe esni, az a lángos. Gyerekkorom óta imádom. Jóó sok sajttal, jóóó sok tejföllel, meg fokhagymával. Vagy magában, mindegy...Édesanyám gyakran készítette gyerekkoromban, mindannyian nagyon vártuk, hogy kész legyen, percek alatt elpusztítottuk az utolsó morzsáig. Sajnos a nyárnak mindjárt vége, a strandok bezárnak, vége a 900 Ft-os balatoni, tocsogós, drága lángosozásnak. Viszont van egy jó  hírem. Ezzel a recepttel pár száz forintból az egész család jól lakik és még csak nem is nagy kunszt elkészíteni. 

 

langos.JPG

Hozzávalók kb 6 db-ra:

500 gramm liszt

2,5 dl víz

2,5 dl tej

2,5 dkg friss élesztő

egy csipet só

1 liter olaj

 

Elkészítés:

Elkészítjük a kovászt. Az élesztőt kb 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, megszórjuk kevés liszttel és félretesszük pár percre, míg felfut az élesztő.

A maradék tejet a vízzel együtt feltesszük tűzhelyre  melegedni. Ha az élesztő felfutott a liszthez adjuk, szórjuk meg kevés sóval és a vizes-tejes keverékkel együtt kezdjük el kézzel vagy géppel összedolgozni. Mindegyik liszt más mennyiségű folyadékot vesz fel, ha túl ragadósnak ítéljük meg, adjunk még hozzá kevés lisztet. Egynemű, laza tésztát kell kapnunk. Takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk kelni míg duplájára nő. (Kb 1 óra)

Ha megkelt a lángos tésztánk, osszuk 6 felé és így is hagyjuk pihenni kb negyed órát.

Az olajat forrósítsuk fel. Nedves kézzel formázzuk meg a lángost és néhány perc alatt süssük készre mindkét oldalát. Papírtörlőn csepegtessük le.

langos2.JPG

Kész is a finom lángos, jöhetnek a kalóriák, a kajakóma és az élvezet :)

langos1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr8514243427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása