Egy mindenmentes finomság, amit cukorbetegek, diétázók, gluténérzékenyek is nyugodt szívvel élvezhetnek. Amit most mutatok ez egy alaptészta, fagyival, gyümölccsel, magvakkal turbózhatjuk, de a fűszerekkel is nyugodt szívvel játszhatunk! Nagyon jól áll neki a chili, a menta vagy a gyömbér. Én most gyümölcsszószt készítettem mellé, igazán alakbarát nasi, érdemes időről időre elővenni, hiszen csak a fantáziánkon múlik, hogyan variáljuk.
Hozzávalók e 24 cm-es tortaformára:
(Készíthetjük 18 cm-es formába is nyugodtan, akkor magasabb lesz)
200 gramm étcsokoládé
200 gramm vaj
4 db tojás
15 dkg xilit
kevés só
A gyümölcsszószhoz: (opcionális)
150 gramm erdei gyümölcs válogatás (fagyasztott)
1 ek xilit
0,5 dl vörösbor
1 tk keményítő
1 dl víz
A sütőt melegítsük elő 180 C-ra. A csokit a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, majd átöntjük egy másik tálba és néhány perc alatt kihűtjük.
Gépi habverő segítségével adjuk hozzá a xilitet (vagy más édesítőt), a csipet sót és egyesével a tojásokat.
Öntsük egy sütőpapírral bélelt tortaformába, kicsit ütögessük meg,hogy a levegő távozzon és toljuk a sütőbe 20-25 percre. Mikor kivesszük, picit lágy lesz a tészta, de ne ijedjünk meg, másnapra szépen megszilárdul.
Amíg sül a tésztánk, én jlen esetben egy gyümölcs szószt készítettem. Ehhez a gyümölcsöt az édesítővel feltesszük főni, felöntjük a borral, megvárjuk míg elpárolog, majd hozzáadjuk a vízzel elkevert keményítőt és néhány perc alatt besűrűsítjük.
Érdemes a tortát előző este elkészíteni, hogy szépen összeálljon. Ha kibírjuk másnapig.. :)
Elkészítési idő: kb 40 perc