Imádom a sajtot. Mindet, minden formájában. Ezt a sajtgolyót nagyon sokszor készítem. Van, hogy füstölt sajttal, vagy, hogy hozzákeverek zöld fűszert, sonkát vagy ami épp eszembe jut. Nagyon gyors, egyszerű és egyáltalán nem kell félni attól, hogy szétfolyik, mint a rántott sajt. Ha vendégek jönnek vagy gyerek zsúr lesz, csak keverjük be előre, és frissen néhány perc alatt ki lehet sütni. Köretnek is kiváló, de egy kis mártogatóssal önmagában is megállja a helyét.
Hozzávalók kb 25 db golyóhoz:
25 dkg trappista sajt reszelve
2 db tojás
4 evőkanál liszt
só (sajttól függően)
5 dkg sonka (opcionális)
A dolog nagyon egyszerű. A sajtot reszeljük le kis lyukú reszelőn és minden más hozzávalóval keverjük össze. Én most egy kis sonkát is kevertem hozzá, de elhagyható, illetve használhatunk petrezselymet, snidlinget, fokhagymát, kolbászdarabokat is.
Nedves kezünkkel diónyi nagyságú golyókat formázunk és forró, bő olajban aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük.
Kínáljuk különböző mártogatóssal, de a gyerekek önmagában is elkapkodják :)
Amire figyeljünk:
Az olaj forró legyen!
1-2 centire tegyük egymástól, hogy kényelmesen elférjenek!
Csak egyszer fordítsuk! Mielőtt megfordítanánk várjuk meg, hogy szép aranybarna legyen.
Ha aranybarna, akkor ne süssük tovább, mert ahogy puffad kilyukadhat.
Villát ne szúrjunk bele, mert szintén kifolyhat, inkább használjunk kanalat vagy lapátot.