A répatorta általában száraz és tele van fahéjjal, emiatt sosem szerettem. Illetve mindig volt egy félelmem, hogy répa ízű :D
Aztán kaptam egy ilyen tortát, és hamar bebizonyosodott, hogy fölöslegesen aggódtam az íz miatt. Azóta szerelem a répatorta. Mutatok nektek is egy olyan receptet, amitől finom, puha, krémes és fahéjmentes lesz.
Persze, ha valaki szereti a fahéjat, tehet a tésztájába, a végeredmény akkor is egy extra omlós, mennyei torta, amit a mascarponés krém még ínycsiklandozóbbá varázsol. Elkészítése cseppet sem bonyolult, így ha kezdőként kacérkodsz a tortasütés gondolatával, válaszd ezt, és garantált a sikerélmény!
Hozzávalók a tortához: (18 cm-es tortaformára )
10 dkg vaj
15 dkg cukor
25 dkg répa lereszelve
4 db tojás
40 g vaníliás cukor
20 dkg liszt
5 dkg darált dió vagy mandula
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1/2 dl étolaj
1 csipet só
Hozzávalók a krémhez:
40 dkg mascarpone
1 db citrom leve és héja
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat a cukorral és vaníliás cukorral kihabosítjuk. Egyenként hozzáadjuk a tojást.
Most jön a bonyolult rész: minden más hozzávalót is hozzáadunk, és összekeverjük. Ennyi :)
A tortaformánkat sütőpapírral kibéleljük, vagy befújjuk formaelválasztó spray-el. Beleöntjük a masszánkat és 180 C°-os sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük. (Ha beleszúrunk egy hústűt és nem lesz ragacsos, akkor jó a tésztánk)
Amíg hűl a tortánk, elkészítjük a krémet. Ez is egy "bonyolult" folyamat. Az összes hozzávalót keverjük össze. Kész vagyunk :)
A kihűlt tortánkat vágjuk háromfelé. Ehhez mindenképp várjuk meg, míg kihűl a torta, különben szétesik szeletelés közben. A lapokat kenjük meg a krémmel, majd a tortánkat is kenjük körbe. Kedvünk szerint díszítsük gyümölccsel, magvakkal.
Tegyük hűtőbe pár órára, és szépen szeletelhető lesz.
Jó étvágyat! :)