Sós kifli
2018. június 30. írta: Palotás Tímea

Sós kifli

Légy a saját péked!

Finom reggeli sok van. Tökéletes reggeli kevés. Az egyik kedvencem a friss, kívül ropogós, belül puha kifli. Sajnos egyre kevesebb helyen lehet kapni olyan igazi finom kiflit, amit gyerekkorunkban a pékségekben. Még mindig él bennem az emlék, ahogy iskolába menet már messziről illatozott a pékség, és mindig muszáj volt elmajszoljunk egyet menet közben. Íme az én házi kiflim, ami felidézi ezeket az emlékeket!

Ráérős reggeleken álljunk neki, mert ez a kelesztés miatt időigényesebb pékáru, ellenben  fél órás zsömléimmel!

hazi_kifli.jpgHozzávalók 8 db-ra

50 dkg liszt

2 dl langyos tej

1 dl langyos víz

1 ek tejföl

1 csomag szárított élesztő

1 kiskanál cukor

1 kiskanál só

Elkészítés: 15 perc + kelesztés + 20 perc sütés

A langyos vizet keverjük el az élesztővel, a tejföllel és a cukorral. Futtassuk fel kb 10 perc alatt. A lisztet tegyük bele egy keverő tálba, adjuk hozzá a langyos tejet, a sót és a felfuttatott élesztőt. Kézzel vagy gépi turmix nyújtó karával dolgozzuk össze.

Takarjuk le, és hagyjuk meleg helyen kelni kb 45 percet. 

Ha megkelt, nyújtsuk kb. fél centi vastag kör alakra. Vágjuk 8 felé (mint egy pizzát),majd a háromszögeket szélesebb végüknél kezdve szorosan tekerjük fel. Hagyjuk megint kelni 20-30 percet. 

Sütés előtt közvetlenül fújjuk vagy kenjük le vízzel a kifliket, szórjuk meg ízlés szerint sóval, szezámmaggal. Én most dekor sót és fekete hagymamagot használtam.

kifli.jpg

Egy kis edénybe engedjünk egy kis vizet és tegyük be a sütőbe. Ez segíti majd a gőzképződést, ami ahhoz kell, hogy a kiflik ne száradjanak ki sütés közben. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára a kifliket.

Pakoljuk meg minden földi jóval, és adjuk át magunkat az élvezetnek :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr1514082525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása