Finom reggeli sok van. Tökéletes reggeli kevés. Az egyik kedvencem a friss, kívül ropogós, belül puha kifli. Sajnos egyre kevesebb helyen lehet kapni olyan igazi finom kiflit, amit gyerekkorunkban a pékségekben. Még mindig él bennem az emlék, ahogy iskolába menet már messziről illatozott a pékség, és mindig muszáj volt elmajszoljunk egyet menet közben. Íme az én házi kiflim, ami felidézi ezeket az emlékeket!
Ráérős reggeleken álljunk neki, mert ez a kelesztés miatt időigényesebb pékáru, ellenben fél órás zsömléimmel!
Hozzávalók 8 db-ra
50 dkg liszt
2 dl langyos tej
1 dl langyos víz
1 ek tejföl
1 csomag szárított élesztő
1 kiskanál cukor
1 kiskanál só
Elkészítés: 15 perc + kelesztés + 20 perc sütés
A langyos vizet keverjük el az élesztővel, a tejföllel és a cukorral. Futtassuk fel kb 10 perc alatt. A lisztet tegyük bele egy keverő tálba, adjuk hozzá a langyos tejet, a sót és a felfuttatott élesztőt. Kézzel vagy gépi turmix nyújtó karával dolgozzuk össze.
Takarjuk le, és hagyjuk meleg helyen kelni kb 45 percet.
Ha megkelt, nyújtsuk kb. fél centi vastag kör alakra. Vágjuk 8 felé (mint egy pizzát),majd a háromszögeket szélesebb végüknél kezdve szorosan tekerjük fel. Hagyjuk megint kelni 20-30 percet.
Sütés előtt közvetlenül fújjuk vagy kenjük le vízzel a kifliket, szórjuk meg ízlés szerint sóval, szezámmaggal. Én most dekor sót és fekete hagymamagot használtam.
Egy kis edénybe engedjünk egy kis vizet és tegyük be a sütőbe. Ez segíti majd a gőzképződést, ami ahhoz kell, hogy a kiflik ne száradjanak ki sütés közben. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára a kifliket.
Pakoljuk meg minden földi jóval, és adjuk át magunkat az élvezetnek :)