Az egyre népszerűbb sütemény, melynek 1000 variációja lehet. Én most egy málnás ribizliset választottam. Készíthető bármilyen alakúra, bármilyen gyümölccsel és díszítéssel, a végeredménynek csak a fantáziánk szab határt.
Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
A tésztához:
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 tojás
10 dkg darált mandula
1 tk mandulakivonat vagy aroma
A krémhez:
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
2 dl habtejszín
1/2 citrom leve
1 tk vanília kivonat vagy aroma
málna, ribizli
Elkészítés
A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral kihabosítjuk gépi habverővel, majd adjuk hozzá a tojást és a mandulakivonatot. A lisztet és a darált mandulát szitáljuk át, adjuk hozzá a vajas masszánkhoz és egy fakanál segítségével dolgozzuk össze úgy, hogy szép egynemű tésztát kapjunk.
Osszuk két felé, csomagoljuk be, és tegyük a hűtőbe 30 percre.
A hűtőből kivéve 2 sütőpapír között nyújtsuk ki kb. 25 cm átmérőre, vagy amekkora formánk van. Tegyük rá a kapcsos tortaforma "gyűrűjét", és vágjuk körbe. A felesleges tésztát szedjük le.
A másik tésztánkkal is csináljuk meg. Ami megmaradt azt sem kell kidobni, remekül fagyasztható, és később készíthetünk belőle kis kosárkát, vagy pitét. A tésztagyűrűket 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt süssük készre és tegyük félre hűlni.
Amíg hűl a tésztánk, készítsük el a krémet. A mascarponét a porcukorral a vanília kivonattal és a citrom levével kikeverjük. A tejszínt habbá verjük és hozzáadjuk a mascarponéhoz. A krémet tegyük habzsákba.
Vegyünk elő egy tányért, vagy tortatartó állványt. Tegyünk a tortánk alá néhány cseppet a krémből, hogy ne csúszkáljon majd.
A habzsák segítségével kis halmokat nyomunk az alsó lapra, majd megszórjuk gyümölccsel. Óvatosan tegyük rá a második lapot, de ne nyomjuk rá! Azt is nyomjuk körbe a krémmel, és tegyük hűtőbe 2 órára. Tálalás előtt díszítsük ehető virággal, menta levelekkel.