Valami különlegesre vágytam. Valami újra. Ő lett. Bejött. Az avokádót legtöbbször magában vagy krémként használjuk. Pedig oly sok arcát lehet még megmutatni. A selymes, könnyű levesnek pedig jó kiegészítője a pikáns rákos feltét. Nagyon hamar elkészül, mégis különleges, így, ha vendégek érkeznek, náluk is garantált siker.
Hozzávalók 3 főre:
1 db érett avokádó
1 db sonka hagyma
1 gerezd fokhagyma
6 dl alaplé
1 dl tejszín
0,5 db lime leve
só, bors, római kömény
A rákos levesbetéthez:
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
2 db szárított chili
3 db garnéla fejenként
Elkészítés
Két evőkanál olajat jó forróra felhevítünk. A rákokat rádobjuk, ha elkezd rózsaszínné válni, hozzáadjuk a chilit és a fokhagymát is. Egy-két perc alatt megpirítjuk, majd tálalásig félretesszük.
Egy fazékban a sonkahagymát kevés olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, amit 1-2 ek víz hozzáadásával puhára dinszteljük. Adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott avokádót, az alaplét, sózzuk, borsozzuk, és kb. 20 perc alatt összefőzzük.
Ha megpuhult az avokádó, botmixerrel összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és ízesítjük római köménnyel. Egy fél lime levével még pikánsabbá tehetjük a levesünket.
A rákokkal és grissinivel vagy kenyérkockával kínáljuk. Jó étvágyat :)
Tipp: ha nem sikerült érett avokádót vennünk, tegyük be egy barna papírzacskóba egy almával vagy banánnal, és 1-2 nap alatt beérik.