A boltban, éttermekben kapható limonádék, szörpök gyakran tele vannak cukorral, ami egyrészt nem túl egészséges, másrészt a nagy nyári melegben a szomjat sem oltja igazán. Íme egy recept, amit cukorbetegek, diétázók is fogyaszthatnak, és van egy trükköm, amivel megtarthatjuk a levendula gyönyörű szép színét.
Hozzávalók 1 literhez:
5 dkg szárától megfosztott levendula virág
1 liter víz
40 dkg xilit vagy nyírfacukor
3 db citrom
1 tk citromsav
1 tk szódabikarbóna
Elkészítés:
A levendula csokrunkról leszedegetjük a virágokat. Kb. 1 bögrére lesz szükségünk.
Egy lábosban feltesszük a vizet forrni. Ha felforrt, hozzáadjuk a nyírfacukrot és megvárjuk, amíg elolvad.
Ha ez megtörtént, öntsük bele a levendula virágot az édes, forró lébe, adjuk hozzá a citromok levét, a citromsavat és a szódabikarbónát. Utóbbi azért kell bele, mert szépen előhozza és megtartja a levendula élénk színét.
A szörpöt így, ahogy van, tegyük félre, fedjük le, és hagyjuk pihenni egy éjszakát.
Másnap szűrjük le, forraljuk fel ismét és még forrón töltsük bele tiszta, sterilizált üvegekbe. Az üvegeket jól lezárjuk és száraz dunsztba tesszük, azaz takarókkal jól bebugyoláljuk. Így nagyon lassan fog kihűlni és ezzel az eljárással a saját hőjével is sterilizáljuk a levendulaszörpöt, ami segít hosszan megőrizni a minőségét.
Ízesítsük vele a jéghideg limonádét vagy a fröccsünket. A hőségben garantáltan jól fog esni!