Nem egy nagy kunszt az elkészítése, sőt! Az angol kultikus ételt pikkpakk elkészíthetjük otthon is! Az olajszaggal sajnos meg kell birkóznunk de az eredmény kárpótolni fog minket. A legtöbb helyen ropogós sült krumplival kínálják. Én viszont most a nevéhez hűen igazi, házi chipset gyártottam, amit máskor külön is elkészíthetsz egy jó házibulira. Sokkal nagyobb sikere lesz mint a boltinak. A chips mellé hagyományosan remulád mártás is készült tele apróra vágott finomsággal és persze borsó püré. Így együtt lesz igazi íz kavalkád!
A hal hozzávalói 4 személyre:
80 dkg tőkehalfilé
10 dkg liszt
10 dkg kukorcaliszt
0,33 dl hideg sör
1 tk sütőpor
1-1 teáskanál só, füstölt paprika, fehér bors, fokhagymapor, gyömbér por
A chipshez:
80 dkg jó minőségű burgonya
1 liter olaj a sütéshez
Elkészítés:
A burgonyákat hámozzuk meg, és egy szeletelő segítségével vágjuk fel minél vékonyabb szeletekre.
Tegyük vízbe és áztassuk ki a keményítőt belőle. Kb 2-3x is cseréljünk rajta vizet, míg átlátszó nem lesz rajta. Ha megvan, egy konyharuhára terítve szárítsuk le.
A halat vágjuk fel kb 1 centi vastagra. Igazából falatnyi darabokra szokták, nekem a rusztikus nagyobb darabok jobban tetszenek.
A halat sózzuk be, majd forgassuk lisztbe.
A masszához keverjük össze a lisztet a kukoricaliszttel, sörrel és fűszerekkel. Hagyjuk állni pár percet. Egy sűrű, de még folyékony masszát kell kapnunk.
Egy magasfalú edénybe öntsük bele az olajat és forrósítsuk fel. (ne maxon, közepes lángon!)
Először a lecsepegtetett burgonyát süssük ki. Ha forró az olaj, akkor rakjuk bele és időnként megkeverve néhány perc alatt aranybarnára sütjük. Mindig kis adagokba süssük, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett! Papírtörlőn lecsepegtetjük, sózzuk.
Ha a krumpli megsült, a még meleg olajban süssük ki a halat is. A korábban besózott, belisztezett halat mártsuk a sűrű masszába, dobjuk be a forró olajba, és kb 4 perc alatt süssük ropogós aranybarnára. Papírtörlőn csepegtessük le.
Remulád mártás hozzávalói:
1 fej lila hagyma
3 teáskanál kapribogyó
3-4 kisebb csemegeuborka
200 ml majonéz
2 ek tejföl
pár csepp citromlé
1 tk tárkony
só, fehér bors
A hagymát, kapribogyót, uborkát vágjuk apró kockára. A majonézt keverjük össze a tejföllel és fűszerekkel. Adjuk hozzá a zöldségeket, keverjük össze és tálalásig tegyük hűtőbe.
A borsópüréhez kb 10 dkg borsót kevés vajon futtassunk meg, majd kicsi víz hozzáadásával egy késes aprítógéppel pürésítsük, ízlés szerint sózzuk.
A fish and chipsünket tálaljuk a behűtött remulád mártással, a zöldborsó pürével és a ropogós chipsszel. Ha chips helyett mégis inkább sült krumplival ennéd, akkor kattints a tökéletes sült krumpli receptjéért.