Nincs is jobb reggeli, mint egy gyors, egészséges zsemle, ami pikk-pakk elkészíthető, így mire a család felkel, már kész a friss, adalékmentes szendvicsalap. Szeretem ezt a receptet, hiszen annyi idő alatt van meg, mintha elmennék a pékségbe, viszont ezek a zsemlék nem az adalékanyagoktól mutatósak, így tovább el is állnak.
Otthon is készíthetünk reggelinek valót, frissen, ropogósan, egészségesen, és még a diétázóknak sem kell lemondaniuk egy finom szendvicsről.
Hozzávalók 8 db zsemlére:
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg tönkölyliszt
3 dl kefir
1 tk só
1 késhegynyi szódabikarbóna
Egy kevés tökmag vagy szezámmag a díszítéshez.
Elkészítés:
A kétféle lisztet csomómentesen keverjük el a sóval és a szódabikarbónával, ha szükséges (mondjuk mert valamelyik alapanyag összeállt), szitáljuk át.
A liszthez adjuk hozzá a kefirt, a durvára tört tökmagot, és egy kézi mixer dagasztó karával, vagy ha bírjuk szusszal, egy fakanállal dolgozzuk össze a masszát. Jól kilisztezett deszkára borítjuk a ragacsos tésztát, kicsit átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.
Lisztes kézzel körkörös mozdulatokkal megformázzuk a zsemlénket.
Éles késsel mindegyik tönkölyzsemle tetejét vágjuk be keresztbe, szórjuk meg pár szem egész tökmaggal és egy kis liszttel.
A 200 C°-ra előmelegített sütőbe 25 perc alatt készre sütjük a kis gömböcöket.