Teljes kiőrlésű tönkölyzsemle fél óra alatt
2018. június 20. írta: Palotás Tímea

Teljes kiőrlésű tönkölyzsemle fél óra alatt

Légy a saját péked!

Nincs is jobb reggeli, mint egy gyors, egészséges zsemle, ami pikk-pakk elkészíthető, így mire a család felkel, már kész a friss, adalékmentes szendvicsalap. Szeretem ezt a receptet, hiszen annyi idő alatt van meg, mintha elmennék a pékségbe, viszont ezek a zsemlék nem az adalékanyagoktól mutatósak, így tovább el is állnak.

Otthon is készíthetünk reggelinek valót, frissen, ropogósan, egészségesen, és még a diétázóknak sem kell lemondaniuk egy finom szendvicsről.

Hozzávalók 8 db zsemlére:

15 dkg teljes kiőrlésű liszt

15 dkg tönkölyliszt

3 dl kefir

1 tk

1 késhegynyi szódabikarbóna

Egy kevés tökmag vagy szezámmag a díszítéshez.

 

Elkészítés:

A kétféle lisztet csomómentesen keverjük el a sóval és a szódabikarbónával, ha szükséges (mondjuk mert valamelyik alapanyag összeállt), szitáljuk át.

A liszthez adjuk hozzá a kefirt, a durvára tört tökmagot, és egy kézi mixer dagasztó karával, vagy ha bírjuk szusszal, egy fakanállal dolgozzuk össze a masszát. Jól kilisztezett deszkára borítjuk a ragacsos tésztát, kicsit átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.

Lisztes kézzel körkörös mozdulatokkal megformázzuk a zsemlénket.

Éles késsel mindegyik tönkölyzsemle tetejét vágjuk be keresztbe, szórjuk meg pár szem egész tökmaggal és egy kis liszttel.

A 200 C°-ra előmelegített sütőbe 25 perc alatt készre sütjük a kis gömböcöket.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr8614058868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása