Ez a citromos túrótorta egy könnyű, igazi nyári desszert, amihez csak néhány egyszerű hozzávaló szükséges, és még sütni sem kell. Az ízvilág kicsit savanykás, az állaga habos, könnyű. Tökéletes cukormentes édesség a forró napokra.
Szükséges eszközök
18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma
Kisméretű lábos
Kézi habverő
Kézi reszelő és citrusfacsaró
Szilikonos lapát a krém eloszlatásához
Hozzávalók a tortaalaphoz:
12 dkg cukormentes zabkeksz
5 dkg vaj
A krémhez:
25 dkg túró
200 ml habtejszín
10 dkg xilit vagy nyírfacukor
1 db citrom leve és héja
10 gramm zselatinpor
Elkészítés:
1. A kekszet ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk, majd a két hozzávalót elkeverjük és a masszát egyenletesen elosztva a tortaforma aljára nyomkodjuk. A tortaalapot hűtőbe tesszük, hogy meg tudjon szilárdulni, amíg a krém elkészül.
2. A hideg tejszínt felverjük. (mindig hideg tejszínnel dolgozzunk!)
3. A túrót a xilittel jól összekeverjük és a reszelt citromhéjjal jól összekeverjük.
4. A túrókrémet óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabba.
5. A citrom kifacsart levét egy lábosba kis lángon megmelegítjük. Hozzáadjuk a zselatint és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad. Ne forraljuk!
6. A langyos levet a krémhez önjük, óvatosan összekeverjük, majd az egészet a lehűtött tortaalapra lapátoljuk.
7. A citromos túrótortát néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy szépen megmerevedjen.
8.Tálaláskor friss gyümölccsel díszítjük.
Tipp: Citrom helyett használhatunk narancsot vagy lime-ot is.