Tormás-újhagymás rizottó lágy tojással, gombákkal
2019. április 24. írta: Palotás Tímea

Tormás-újhagymás rizottó lágy tojással, gombákkal

hústvét utáni maradékmentő vegáknak

Ez a receptem az áprilisi Kiskegyed konyhája magazinban jelent meg a húsvéti menü ajánlatban. Nem csak húsvétra tökéletes, hanem a húsvét utáni napokban a megmaradt alapanyagok hasznos felhasználására is.

Ha húsbarátok vagyunk, a gombát lecserélhetjük sonkára is. Nálam az sajnos hamar elfogyott :)

img_e7283k.jpg

Hozzávalók:

- 2 fej salotta hagyma

- 20 dkg rizottó rizs

- 1,5 dl fehérbor

- kb 6 dl zöldség alaplé

- 3 ek olívaolaj

- só, fehér bors

-4 szál újhagyma

- 2 evőkanál torma krém

- 7 dkg hideg vaj

- 5 dkg parmezán

A feltéthez:

- 4 db tojás

- 25 dkg vegyes gomba (shitake, csiperke, shimeji)

- só, bors

Az alaplevet melegítsük fel. A salotta hagymát vágjuk apró kockákra. 

Egy fazékban vagy magas falú serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát, kicsit megpároljuk, de ügyeljünk arra, hogy ne kapjon színt. Hozzáadjuk a rizst és addig pirítjuk kifehéredik. 

Folyamatosan kevergetjük és figyeljünk rá, hogy se a rizs, se a hagyma ne kapjon színt.

Ha a rizs kifehéredett, felöntjük a borral. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg el nem párolog az alkohol.

A meleg alaplevet nagyon kis adagokban kezdjük el hozzáadni. Mindig várjuk meg, hogy magába szívja a rizs, utána adjunk hozzá megint egy adagot. Így a rizs fokozatosan adja ki keményítő tartalmát. A kevergetéshez használjunk spatulát, így nem törjük meg a rizsszemeket.

Amikor a rizs már al dante, húzzuk le a tűzről. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát és a 2 ek tormakrémet is.

Hideg vajkockákkal és a parmezánnal krémesítjük. Még melegen tálaljuk és fogyasszuk!

A feltéthez:

A tojásokat forrásban lévő vízbe tesszük és 5 percig főzzük.

Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és néhány perc alatt a gombákat átforgatjuk rajta, ízesítjük borssal. Ne sózzuk, csak a végén, hogy a gomba ne eresszen levet! A cél, hogy roppanós maradjon.

Tálaláskor a tányér közepre helyezzük a risottót, rápakoljuk a megsült gombákat, majd óvatosan a lágy tojást, amelyet fogyasztáskor lyukasztunk ki.

 Ha tetszett a recept, kövesd a Zsengezsályát az Instagramon vagy Facebookon, hogy ne maradj le a következő finomságról :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zsengezsalya.blog.hu/api/trackback/id/tr714781366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.